Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Harrachov přestavěl učiliště na dům s pečovatelskou službou, poptávka převyšuje nabídku

07. 01. 2020 | 15:07

V Harrachově skončila po roce a půl přestavba bývalého učiliště na dům s pečovatelskou službou. Vyžádala si zhruba 30 milionů korun. Dům je zkolaudovaný, ale zatím prázdný, řekl dnes ČTK starosta krkonošského města Jaroslav Čech (ANO).

Podle něj se budou noví nájemníci stěhovat do domu postupně po posouzení, zda splňují všechny podmínky pro přidělení bytu. "Pro město je samozřejmě ekonomicky výhodnější, čím dříve dům zaplníme," dodal starosta.

V domě s pečovatelskou službou je 21 bytů, zájemců o získání bytu bylo ke konci minulého roku přes 30. Dům je určený zejména pro lidi starší 65 let a lidi se zdravotním postižením. Při posuzování žádostí dostanou přednost lidé s trvalým pobytem v Harrachově. V příhraničním městě s 1500 obyvateli dosud žádné takové zařízení nebylo. Nájemné bude regulované, cena za metr čtvereční je nyní 61,1 koruny.

V bývalém čtyřpodlažním učilišti vznikly byty 1+1 či 1+kk o velikosti 50 metrů čtverečních. V budově je výtah, byty jsou bezbariérové s domovními telefony a SOS signalizací v koupelně. Společná bude prádelna a v přízemí jídelna, kam se budou vozit jídla z místní školní jídelny. Objekt získalo město bezplatně od kraje před osmi lety, přestavbu dělalo se státní dotaci. Z programu ministerstva pro místní rozvoj získalo 12,6 milionu korun, zbytek zaplatí z úvěru se splatností na deset let.

čtk