Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Harrachovská sklárna se po více než dvouměsíční pauze připravuje na návrat turistů

22. 05. 2020 | 15:59

Na návrat turistů se připravuje sklárna v Harrachově na Semilsku, která je nejstarší fungující sklárnou v České republice a zřejmě i v celé Evropě. Nucené více než dvouměsíční pauzy zaviněné koronavirovou pandemií v podniku využili k opravám a údržbě, na které při běžném provozu nezbývá čas. Výrobu ale nezastavili, jen ji omezili na všední dny. Od pondělí zas začnou sklo vyrábět každý den, i o víkendech. Aby mohli turisté skláře vidět při práci, řekl dnes ČTK to majitel sklárny František Novosad.

pivovar novosad Sladek
Foto: zdroj: www.sklarnaharrachov.cz

Harrachovská sklárna byla založena před rokem 1712 na jilemnickém panství Harrachů. Podnik vyrábí luxusní nápojové a užitkové sklo a křišťálové lustry. Součástí areálu je sklářské muzeum, výtvarná dílna, prodejna českého skla a porcelánu, minipivovar, pivní lázně a také hotel. V době recese, která v letech 2009 a 2010 české sklářství výrazně poznamenala, pomohli firmě turisté, kterých tudy projde ročně 70.000. Teď ale sklárna kvůli pandemii přišla nejen o zakázky, ale také o turisty. "Na léto už ale máme hotel ze 60 procent obsazený," řekl Novosad.

Kvůli přísným hygienickým opatřením se musel areál na návrat turistů připravit. "Stoly jsme v restauraci nepřestavovali, rozestupy mezi lidmi budeme hlídat, hlavně jsme ale proměnili celý dvůr na zahrádku, parkujeme jinde. Taky jsme museli od skleněných půllitrů přejít zpátky k plastovým kelímkům, aby to bylo jednorázové. Moc nás to netěší, doufáme, že to bude přechodné," řekl majitel. Nucené pauzy využili k vymalování haly sklárny. "Vyměnili jsme některá okna, opravili a nalakovali jsme nábytek v restauraci, ochoz a zábradlí na prohlídkové trase. Všechny vany v pivních lázních už jsou vířivé, v hotelových pokojích je nový nábytek," dodal.

Úbytek zakázek i uzavření v souvislosti s koronavirovou pandemií připravilo sklárnu o miliony. Jen ztracené příjmy z turistiky představují více než dva miliony korun. "Američani nám už v březnu oznámili, že prodlužují dobu splatnosti faktur o 120 dnů, Němci nezaplatili vůbec, svět přestal platit," poznamenal Novosad. Sklárna propustila zhruba desetinu pracovníků a pro ostatní využila program Antivirus na úhradu mezd. "Požádal jsme také o půjčku z programu COVID II, abych měl rezervu, kdyby bylo potřeba. Ručí za to Českomoravská záruční a rozvojová banka, přesto po mě chtěli jako záruku majetek v hodnotě pětinásobku a musel jsem podepsat blankosměnku. Jediný, kdo na tom ale vydělá, budou banky," dodal.

čtk