Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Integrované centrum pro hasiče, policii a záchranku za 300 milionů by měli vybudovat v Turnově

10. 01. 2023 | 13:58

Integrované výjezdové centrum pro hasiče, dopravní policii a záchrannou službu by měli vybudovat v Turnově na Semilsku v oblasti Vesecko v sousedství rušné silnice I/10. Společné centrum je model, který ještě v Libereckém kraji nikde není, řekl dnes ČTK turnovský starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Otázkou je ale financování nákladného projektu, v evropských fondech je v novém programovacím období na podobné stavby k dispozici méně peněz.

hasiči doksy 5783fcz
Archivní foto: HZS LK

Projekt se připravuje už pět let, klíčový je zejména pro hasičský záchranný sbor, který má v Turnově základnu v zátopové zóně Jizery a i pětiletá velká voda dokáže stanici odříznout od komunikací. Náklady se odhadují na bezmála 300 milionů korun, z toho zhruba 167 milionů představují náklady na novou základnu hasičů, přes 84 milionů by měla stát základna krajské zdravotnické záchranné služby a bezmála 42 milionů zázemí pro dopravní policii.

Turnov se zavázal vybudovat za zhruba deset milionů přístupovou komunikaci z obchodně-průmyslové zóny Vesecko, potřeba je také základnu napojit na vodovod a kanalizaci, což přijde na dalších deset milionů. Město by navíc podle starosty rádo do sousedství základny přesunulo i městskou zbrojnici dobrovolných hasičů, která by měla stát dalších 76 milionů korun.

"O projektu jsme už jednali s generálním ředitelem hasičů Vladimírem Vlčkem a ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN), jsme jako kraj připraveni za jistých podmínek převzít investorství tak, aby ten projekt pokračoval. Dojednáváme detaily a předpokládám, že do konce prvního čtvrtletí budeme schopni informovat o nějakém dalším postupu," doplnil liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Stavba by podle něj měla také v průběhu prvního čtvrtletí získat územní rozhodnutí.

Zatím ale není jasné, zda se na projekt podaří získat peníze, protože většina dotací pro integrovaný záchranný systém skončila podle Půty s minulým programovacím obdobím. Objem peněz bude limitovaný, v Integrovaném regionálním operačním programu (IROP) je teď podle něj na tyto projekty výrazně méně peněz. "Jen záchranka je odhadnutá na 84 milionů korun a my už teď víme, že se všemi našimi projekty jsme nad regionální obálkou, ve které budeme mít k dispozici asi 140 milionů korun, a máme v přípravě projekty za 600 milionů," dodal hejtman.

čtk