Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jilemnice se v televizi pochlubila pohledným jarmarkem, Krakonošem i unikátními opakovačkami v radniční věži

14. 12. 2019 | 11:15

Česká televize dnes ráno a dopoledne živě vysílala z Jilemnice. Přiblížila atmosféru zdejšího vánočního jarmarku a v předtočených reportážích diváky mj. zavedla mezi výrobce perličkových vánočních ozdob či mezi lidi, kteří stále udržují podkrkonošské tradice. Nechyběl ani Krakonoš, který před kameru "přišel pobejt". Krakonoš byl živý člověk, exemplář ze sněhu a ledu, který na náměstí vyroste v letech, je-li odpovídající zima, letos zatím chybí.

jilemniceKrakonos2top
archivní foto Artur Irma

Řeč přišla i na nejpracovitější hodinový stroj v České republice. Nalézá se ve věži radnice a pohání zdejší opakovací hodiny.

O co jde? Unikátní opakovací hodiny naleznete na věži klasicistní radnice v Jilemnici. Odbíjejí každou čtvrthodinu tak, že z počtu úderů a jejich tónů lze rozeznat počet čtvrtí i celých hodin. Jejich 3 cimbály oznamují denně čas celkem 1020 údery, což za rok představuje 372 300 úderů.

Na věži klasicistní radnice v Jilemnici naleznete unikátní opakovací hodiny, jejichž 3 cimbály oznamují denně čas celkem 1020 údery. Odbíjejí každou čtvrthodinu tak, že z počtu úderů a jejich tónů lze rozeznat počet čtvrtí i celých hodin. Každou celou hodinu počet úderů v jiném tónovém zabarvení zopakují. Navíc v každou celou hodinu počet celých v jiném tónovém zabarvení opakují. Například ve čtvrt na dvanáct odbijí 1x na malý a 11x na prostřední zvon, ve dvanáct hodin odbijí 4x na malý, 12x na prostřední a 12x na velký zvon, celkem 18x, popsal portál Kudy z nudy.

Web veřejnoprávního rozhlasu irozhlas.cz přidává další podrobnosti: Radnice s věží a hodinami k Jilemnici neodmyslitelně patří. A to i přes požáry, které město postihly. Třeba roku 1838 střecha radnice i s věžičkou a hodinami lehly popelem. Ale už roku 1842 se na radnici objevili nové bicí hodiny se dvěma ciferníky, které zhotovil jilemnický hodinářský mistr Josef Pochop.

Věžička byla tehdy uprostřed radniční střechy, ale roku 1851 se radnice rozšířila a malou věžičku nahradila velká 30 metrová věž, do které byl hodinový stroj přenesen. A přibyly ještě další dva ciferníky, aby bylo na hodiny vidět ze všech stran. Přestože už šlo o bicí hodiny, ještě nebyly opakovací.

Legendární opakovačky se z jilemnických hodin staly až v roce 1854. Postaral se o to tehdejší pokrokový purkmistr Dominik Jerie. Na protest proti oklešťování politických práv odstoupil z funkce, ale z lásky k městu pořídil opakovací stroj s velkým cimbálem.

Hodiny přežily i úder blesku do věže radnice roku 1877. „Opakovačkám“ ovšem nepřála válečná léta. Dva menší cimbály byly zrekvírovány a nahrazeny kolejnicemi, třetí se naštěstí nepodařilo sejmout. Nově odlité cimbály se na věž vrátily za první republiky. Současné skleněné ciferníky nahradily za okupace staré černé ciferníky se zlatým číselníkem a po válce se začalo používat vnitřní osvětlení hodin.

lo.

Živo je v Jilemnici na náměstí i v létě. Foto: Mad