Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jilemnici hrozí, že bude letos bez oblíbené lednové turistické atrakce, bez sněhové sochy Krakonoše

18. 01. 2020 | 9:47

Sněhová socha Krakonoše bývala v minulých letech od poloviny ledna oblíbenou turistickou atrakcí hlavního náměstí krkonošské Jilemnice. Letos hrozí, že výtvarník Josef Dufek kvůli nedostatku sněhu nepostaví nic.

TvLKjilemnicekrakonos4 menší
Foto: Artur Irma

"Za tu dobu, co to stavím, to bylo jen dvakrát, co se to nepovedlo. Jednou jsem ze zbytku sněhu udělal takové chaloupky uprostřed náměstí a pak se jednou stalo, že jsem sice Krakonoše postavil, ale druhý den přišla obleva s deštěm a roztál," uvedl Dufek.

Sněhové sochy Krakonoše jsou s Jilemnicí spojené už více než 100 let. První dochovaná fotografie je z roku 1912, kdy pomyslný vládce Krkonoš byl stojící. Dufek rozměrné sněhové sochy staví na náměstí od roku 1997. Snaží se, aby každý rok vypadal Krakonoš trochu jinak. Polovinu ledna pro jeho stavění považuje Dufek za nejlepší, aby na náměstí vydržel alespoň dva až tři týdny. "V únoru už je teplé sluníčko, a když na něj svítí, tak ztratí třeba za týden půlku tváře," uvedl. V minulosti ho zkoušel stavět i kolem Vánoc. "Vydržel tehdy sice, ale kvůli oblevám jsme to raději přeložili na leden," dodal Dufek. Výtvarník už moc nevěří, že se mu letos podaří sněhového Krakonoše postavit. "Z 90 procent rozhodnuto je," míní. Záležet ale bude podle něj na radnici, zda bude sněhovou sochu chtít i později.

Starosta Vladimír Richter (ODS) si dokáže představit, že by sněhovou sochu vytvořil výtvarník až v únoru. "Věříme, že snad sníh bude. Ještě je čas, je teprve leden," dodal.

Dufek v posledních letech stavěl sněhovou sochu Krakonoše i ve Špindlerově Mlýně, ani tam ale neví, zda bude. "Zatím se mi neozvali," dodal výtvarník.

čtk