Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Komunitní centrum Slunce všem v Turnově bude mít do poloviny příštího roku novou přístavbu odlehčovacích služeb

10. 11. 2019 | 5:54

Spolek SLUNCE VŠEM se věnuje péči o jedince s mentálním postižením a poruchami autistického spektra. Nyní se centrum dočká přístavby odlehčovacích služeb pro klienty s nestandardním chováním. Maximální denní kapacita bude 6 klientů. Modernizace sídla komunitního centra probíhá již od roku 2012. Celková výše finanční podpory z rozpočtu Libereckého kraje již dosáhla částky 7.742.000 korun. Přístavba bude dokončena v první polovině příštího roku.

socialni1 menší
Archivní foto, Artur Irma

Vznik centra denních služeb byl v souladu s naším strategickým dokumentem rozvoje sociálních služeb. Chtěli jsme podpořit začleňování osob se zdravotním postižením do běžného života. Samotná přístavba odlehčovacích služeb nás vyjde na více než 3,2 milionu korun, přičemž jsme museli původní částku navýšit o jeden a půl milionu. Pomohla nám ale i evropská a státní dotace,“ uvedl hejtman Martin Půta.

V přístavbě odlehčovacích služeb v 1. patře Komunitního centra se budou pečovatelé starat o osoby s těžkým mentálním postižením, autismem a poruchami chování se sklony k sebepoškozování a ničení okolních věcí.

Liberecký kraj se vždy rád a svědomitě zapojuje do podpory tam, kde je to nejvíce potřeba. Moc mě proto těší, že se komunitní centrum v Turnově dočká vhodného zázemí pro uživatele, na které se možná většinová společnost kouká skrze prsty, ale kteří si naši pomoc bezesporu zaslouží. Velice také vítám, že odlehčovací služby v případě volných míst budou nabídnuty i spolupracujícím organizacím, jako jsou turnovský Fokus, Sluníčko či speciální škola,“ dodal Pavel Svoboda, náměstek pro resort sociálních věcí.

LK/Filip Trdla