Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj připravuje projekt obnovy památkově chráněného kamenného mostu v Poniklé

22. 09. 2022 | 15:12

Liberecký kraj připravuje projekt rekonstrukce kamenného obloukového mostu přes Jizeru v Poniklé na Semilsku. ČTK to dnes řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Původně chtěl kraj most "Na Mejtě" ze druhé poloviny 19. století kvůli špatnému stavu zbourat a nahradit betonovým. Práce začaly loni v červenci, jen o pár dní později je ale kraj po diskusích s odborníky zastavil a od srpna se po mostě opět jezdí. Loni v září prohlásilo ministerstvo kultury most kulturní památkou.

most Poniklá (4)
Foto: LK

Most je součástí krajské silnice druhé třídy 290, kterou spojuje s hlavní komunikací 14. Opravu potřebuje, pravidelné prohlídky odhalily podélné trhliny v kamenné klenbě ve všech polích. Vlivem dlouhodobého zatékání do mostu je také plošně degradovaný kámen klenby. "Už máme stanovisko památkářů jak dál postupovat, podle toho začínáme zpracovávat projekt. Až bude jasný postup prací, zahájíme výběrové řízení. Myslím si, že to potrvá ještě minimálně dva roky. Teď ten stav ale umožňuje normálně průjezd," doplnil Sviták.

Kamenný most v Poniklé postavili v letech 1875 až 1895 jako součást císařské silnice spojující Slezskou silnici s Harrachovem. Dochoval se včetně historické konstrukce. Ministerstvo kultury obdrželo žádost o prohlášení mostu v Poniklé památkou od soukromé osoby již před třemi lety. Památkou ho ale prohlásilo až loni na základě souhlasného stanoviska Libereckého kraje jako vlastníka.

Podle ministerstva je most z památkového hlediska cenným objektem, jehož historická a technická hodnota je nesporná. Kamenný klenutý most přes řeku Jizeru v Poniklé je totiž významným dokladem historického vývoje budování dopravních cest a mostního stavitelství habsburské monarchie, technického vývoje a způsobu života regionu, tvůrčích schopností a práce lidí i nedílnou součástí historie obce Poniklá.

V Libereckém kraji nejde podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) o jediný historický most, který se kraj rozhodl zachránit. K zemi měl jít podle původních plánů například také kamenný most na silnici 268 v Zákupech. "Hledáme, jak ten původní most zachránit, myslím, že to za to omezení, které je tam teď nastaveno, stojí," doplnil Půta. I tento most je ve velmi špatném stavu, je proto zúžený a provoz je přes něj jen jedním pruhem.

čtk