Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krkonošské Benecko začne po sezoně stavět větší retenční nádrž. Už získalo všechna povolení

06. 03. 2020 | 16:16

Krkonošské Benecko začne po zimní sezoně stavět větší retenční nádrž, současná stačí na zasněžení třetiny lyžařského areálu. Kapacita nové nádrže bude čtyřikrát větší, její výstavba bude stát zhruba pět milionů korun. ČTK o tom dnes informoval starosta obce Jaroslav Mejsnar.

lyžeHolkaNew
ilustrační foto

"Máme to spočítáno tak, že na vysněžení hlavní sjezdovky u lanovky by zásoba vody z větší nádrže měla stačit. Nebude to samozřejmě ideální, ale na to první spuštění to bude," uvedl starosta. Nyní podle něj voda z nádrže vydržela jen na den a půl mrazů, ale k zasněžení hlavní sjezdovky jsou potřeba aspoň tři dny. "Když třeba byly mrazy ještě dva tři dny po vyčerpání nádrže, tak jsme museli čekat. A když už voda natekla, tak mrazy skončily," dodal.

Větší nádrž chtěla obec začít stavět už před třemi lety, veškerá povolení se jí ale podařilo vyřídit až letos. "V dubnu začneme kopat a ke konci letních prázdnin chceme začít napouštět," dodal Mejsnar.

Počasí letošní zimě moc nepřálo a i na Benecku se začalo lyžovat až na konci prosince. Ani tak ale podle starosty sezona neskončí špatně. "Je docela slušná. Co se týče tržeb, velmi dobrý byl leden, lepší než minulý. Únor myslím, že bude také slušný, a březen jedeme," řekl Mejsnar.

Oproti jiným sezonám bylo náročnější sjezdovky připravit. "Na sníh to nebylo nic moc, ani mrazivých dnů nebylo tolik, aby se dalo zasněžovat a vychytávali jsme to po jednotlivých dnech," řekl Mejsnar. Ani zkušení "zasněžovači" podle něj nepamatují, že by se tak rychle měnily podmínky. "A to i během jedné noci, třeba večer bylo minus pět, pak bylo nad nulou a zase to spadlo pod nulu," dodal.

čtk