Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kvůli obnově atletického stadionu si Semily půjčí 30 milionů korun, nezískaly dotaci

01. 03. 2024 | 12:21

Kvůli dlouho plánované rekonstrukci atletického stadionu si Semily půjčí dalších 30 milionů korun. Na projekt žádala radnice dvakrát o dotaci z Národní sportovní agentury, ale neúspěšně. Stavbu už nechce město odkládat, je nutná a navíc se ji podařilo v soutěži výrazně zlevnit na 60 milionů, řekla dnes ČTK starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

atletikaSkok
ilustrační foto

Město chce podle ní také požádat o dotaci z nového programu Libereckého kraje na podporu sportovní infrastruktury.

Do atletického stadionu se podle Mlejnkové neinvestovalo 60 let, obnovu nutně potřebuje, protože areál neslouží jen místním sportovním oddílům, ale využívají ho k přípravě také třeba budoucí hasiči z místní střední školy. Jeho stav je ale nevyhovující. Projektanti původně odhadovali, že rekonstrukce sportoviště přijde na 86 milionů korun, v soutěži se ji však podařilo snížit o 30 procent. "Je to tak výrazná ušetřená částka, že jsme se rozhodli, že do toho půjdeme i s financováním bez dotací," doplnila starostka.

Semily splácejí dluhy z minulosti, na konci ledna dlužilo město s 8200 obyvateli necelých 64,5 milionu korun, na účtech ale mělo bezmála 162,3 milionu korun, z toho přes 80 procent na spořicích účtech. "My si hlídáme dlouhodobou zadluženost, úvěr je postaven tak, aby tam byla pohyblivá sazba, protože teď není úplně ideální si půjčovat. Budeme čerpat jen částku, kterou budeme muset, budeme se snažit ušetřit v rozpočtu na výdajích," řekla Mlejnková.

Úvěr od Komerční banky, který schválilo semilské zastupitelstvo, počítá se zahájením čerpání v červenci letošního roku, od ledna 2025 by ho město mělo začít splácet. Sazba úroku se odvíjí od měsíční mezibankovní sazby PRIBOR (aktuálně 6,28 pct). Město nemusí podle Mlejnkové úvěr dočerpat, pokud peníze nebude potřebovat. Splatit ho musí Semily do roku 2034, smlouva umožňuje i mimořádné splátky bez sankcí. Za úvěr město neručí žádným majetkem.

Rekonstrukce atletického stadionu není letos podle Mlejnkové jedinou investicí Semil. Na jaře začnou práce na novém autobusovém nádraží, které vyroste u loni zrekonstruované vlakové stanice. Stavba přijde na 40 milionů korun a bude tak zhruba o 15 procent levnější, než projektanti původně odhadovali. "Podařilo se nám na to získat 27 milionů z evropských fondů," řekla starostka. Na jaře začne také rekonstrukce hlavního mostu přes Jizeru, stavbu za 80 milionů korun financuje kraj, město přispěje asi pěti miliony.

čtk