Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kvůli sněhu je zavřená silnice do Harrachova a Polska. Platí pouze pro nákladní dopravu

05. 01. 2022 | 9:11

Silničáři od 8:30 kvůli sněhu preventivně uzavřeli pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Pro osobní auta a autobusy je silnice nadále průjezdná. Omezení bude zatím platit do 13:00, v závislosti na sjízdnosti vozovky pro nákladní vozidla a vývoji počasí může být termín uzavírky prodloužen, sdělil ČTK Eduard Bark ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

silnicesnihtanvald1
archivní foto z Desné v Jiz. horách, kde začíná stoupání směr Harrachov, Artur Irma

"V návaznosti na toto opatření je aktivováno veškeré dopravní značení s uvedeným omezením, na jeho dodržování bude dohlížet Policie ČR ve spolupráci s Městskou policií Tanvald," doplnil Bark. Doporučená alternativní trasa do Polska pro nákladní vozidla vede přes hraniční přechod v Hrádku nad Nisou na Liberecku po silnici I/35. "Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem," dodal.

Osmnáctikilometrový úsek silnice z Tanvaldu na Harrachov se v posledních letech pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování silnice stačí jediný uvízlý kamion. Na uzavření tahu do Polska přes Krkonoše upozorňuje nové proměnné dopravní značení, do jehož vybudování investovalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) přes deset milionů korun. Na značky motoristé narazí už v Příšovicích, Jablonci nad Nisou nebo Vratislavicích.

V Libereckém kraji se ochladilo a v horských oblastech padá déšť se sněhem, na silnicích tak může ležet vrstva rozbředlého sněhu, která se rychle uklouzává. Pozor by si měli dát motoristé i na dalších horských silnicích. Během dne se bude podle meteorologů ochlazovat a sněžit bude postupně i v níže položených oblastech.

čtk