Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Léčivá voda z Bozkova učarovala pohanům a uzdravila děvčátko. Pramen tu vyvěrá již po staletí

22. 11. 2022 | 18:37

Pramen dobré vody vyvěrá již po staletí v místě kaple U Matičky v Bozkově na Semilsku. Podle pověsti mohl být předmětem pohanského kultu; později, po třicetileté válce, kdy ke zdejší Madoně putovaly davy poutníků, se začala tomuto prameni připisovat uzdravující síla. Poutníci se jí žehnali a omývali si v ní nemocné části těla.
 

kaple
Kaple U Matičky v Bozkově na Semilsku. Foto: LK

„V našem kraji je řada pramenů, jimž byla přisuzována léčebná či zázračná moc, a to na základě údajných zázraků náhlých uzdravení. Tato pověst se s nimi nese do dnešních dnů.
I dnes k nim míří poutníci,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V roce 1900 zřídila obec nad pramenem kapli, která stojí v původní podobě dodnes. Je v ní umístěna socha Panny Marie, která bývala v kapli na hřbitově, zrušeném v roce 1893.

Když v suchém létě a na podzim roku 1857 vyschly všechny studny v horní části obce, odebírala se voda z tohoto pramene bez přestání ve dne i v noci. Traduje se, že pramen vzniká pod oltářem kostela, a to mu dodává léčebnou sílu. Štajnygrovo dílo Pomněnky z Bozkova zmiňuje zázračné uzdravení děvčátka, které ve vodě matka omyla.

LK/Jan Mikulička