Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj chce odkoupit část akcií jilemnické nemocnice. Na první várku má připraveno 23 milionů korun

23. 06. 2020 | 17:22

Liberecký kraj plánuje odkoupit část akcií společnosti MMN, která provozuje nemocnice v Jilemnici a Semilech. Záměr majetkového vstupu do společnosti, kterou vlastní města, schválilo loni na podzim krajské zastupitelstvo. Kraj chce mít už v rozpočtu na příští rok připravených zhruba 23 milionů korun na odkup prvních akcií. Na jednání krajského zastupitelstva to dnes řekl liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

jilemniceNemocnice
Foto: facebook.com/nemjil.cz

Záměr Libereckého kraje počítá v příštích osmi letech s postupným získáním až 16.250 akcií a celkovou investicí maximálně 187,5 milionu korun. "Hlavní problém krajského zdravotnictví na úrovni nemocniční péče je roztříštěné vlastnictví. Propojení by mělo v budoucnu pomoci při lepší plánování investic, plánování péče a také třeba v lepším zajištění zdravotníků, v případě, že v některé z nemocnic chybí," doplnil Půta. Získání majetkového podílu, byť ne majoritního, je podle něj prvním krokem k propojení a spolupráci nemocnic v kraji.

Peníze chce nemocnice použít k dalšímu rozvoji. "V podstatě počítáme s výstavbou tří objektů. V jednom bude urgentní příjem, bude tam přestěhována ortopedie a rozšířené jednotky intenzivní péče. Bude tam i přistávací plocha pro helikoptéry, protože ji v rámci změny územního plánu musíme přestěhovat," řekl ČTK ředitel společnosti MMN Jiří Kalenský. Zatímco v Jilemnici by měla být soustředěna akutní péče, areál v Semilech, který rovněž čeká modernizace, bude sloužit následné a rehabilitační péči.

Akciová společnost MMN spojila od ledna 2017 původně městské nemocnice v Semilech a Jilemnici. Zařízení s 279 lůžky dnes slouží pacientům nejen ze Semilska a Jilemnicka, ale také z velké části Krkonoš. Jilemnici patří 65 procent akcií a Semilům 35 procent. Po dokončení odkupu by se podle záměru měla vlastnická struktura změnit - Jilemnice má mít 54,19 procenta, Semily 29,18 procenta a Liberecký kraj zbylých 16,63 procenta akcií.

V Libereckém kraji jsou čtyři páteřní nemocnice, kraj ale vlastní jen dvě. Stoprocentně kraji patří Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa a je majoritním vlastníkem Krajské nemocnice Liberec, kde spoluvlastníky jsou města Liberec a Turnov. Nemocnice v Jilemnici je akciovou společností ve vlastnictví dvou měst, nemocnice v sousedním Jablonci nad Nisou příspěvkovou organizací města. Kraj má zájem i o jabloneckou nemocnici. "Vedení Jablonce chce ale o případném vstupu jednat až po krajských volbách," dodal hejtman.

čtk