Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lomnice nad Popelkou má kupce na bývalou nemocnici, kterou získala před rokem. Zaplatí 7,35 milionu

01. 07. 2024 | 16:42

Lomnice nad Popelkou na Semilsku prodá bývalou nemocnici, kterou získala před rokem v dražbě. Prodej vybranému zájemci zastupitelé města schválili, transakci by radnice měla uzavřít do několika měsíců. Za areál získá město 7,35 milionu korun, chtělo minimálně sedm milionů.

lomniceNemocnice
Foto z /www.lomnicenadpopelkou.cz

Jednou z podmínek je i zřízení předkupního práva pro město, řekl dnes ČTK místostarosta Zdeněk Rajm (Nezávislí).

Radnice se touto podmínkou podle něj jistí pro případ, pokud by záměr nového majitele s využitím bývalé nemocnice nevyšel. "Chce ji přestavět na byty a počítá i s komerčním využitím," řekl Rajm. Areál by měla získat semilská společnost Alas ortopedie, z nabídek jako jediná splňovala podmínky města.

V areálu v ulici Obránců míru nedaleko centra pětapůltisícového města nemocnice fungovala do 90. let minulého století. Poté měl areál, jemuž dominuje třípodlažní budova, soukromé vlastníky a poslední skončil v insolvenci. Radnice areál koupila loni v dražbě za 11,61 milionu korun i kvůli obavě, aby se nestal předmětem tzv. obchodu s chudobou.

Radnice sice nyní prodá areál o více než čtyři miliony korun levněji, než za kolik ho koupila, podle místostarosty je to ale tím, že ho nenabízeli celý. "Cenově to zhruba odpovídá. Ten rozdíl je daný tím, že jsme od areálu oddělili jeden pozemek," uvedl Rajm. Radnice loni v dražbě získala téměř 8700 metrů čtverečních a po prodeji bývalé nemocnice ji zůstane zhruba 3400 metrů. Podle plánu pro regeneraci sídliště by na odděleném pozemku v budoucnu mohl stát parkovací dům. "To ale zatím není na pořadu dne. Vedle toho pozemku je dům s pečovatelskou službou a mohlo by tam tak zatím vzniknout odpočinkové místo," dodal místostarosta.

čtk