Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Modernizace Ústavu chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou, kde pomohli i Petře Kvitové, začne za rok na jaře

06. 05. 2019 | 15:23

Modernizace Ústavu chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou na Semilsku za více než 80 milionů korun začne příští rok na jaře. Letos se budou dělat tři nové zákrokové sály a přibude parkoviště. ČTK to dnes řekla ředitelka ústavu Marcela Škodová. Městská nemocnice ve Vysokém je specializovaným pracovištěm, kde víc než 40 let tvoří většinu nemocných pacienti s poraněnou nebo jinak poškozenou rukou. Mimo jiné tam operovali i pořezané prsty tenistky Petry Kvitové.

ruceObličej
Ilustrační foto.

Modernizaci včetně výstavby nového pavilonu připravuje nemocnice dlouho, stávající prostory už přestávají stačit. Realizaci několikrát odložila, hlavně kvůli problémům se získáním šedesátimilionové dotace od ministerstva zdravotnictví. Jistotu, že ji ústav získá, má teprve od minulého roku. Výstavbu chtěla nemocnice zahájit letos, podle ředitelky ale nechtějí jít do nejistoty.

"Na léto mají stavební firmy tolik práce, že bychom se nechytali," uvedla. Zahájení prací na jaře je podle ní lepší i s ohledem na klimatické sezony, stavební sezona v krkonošském městečku je krátká. V podmínkách dotace je, že modernizace musí být hotová do roku 2022.

"Stavba bude trvat rok a půl, tak si myslím, že to vše stíháme," dodala Škodová. V projektu se počítá s výstavbou nového pavilonu se 14 dvoulůžkovými pokoji, modernizaci by měl prodělat i stávající lůžkový pavilon, ale také například kuchyně.

Letos nemocnice vybuduje za 3,5 milionu korun tři malé zákrokové sály. "Pojišťovny nám odmítají hradit jednodušší výkony u hospitalizaci, ale pouze v jednodenní chirurgii a ambulantním ošetření, tak se musíme přizpůsobit," uvedla Škodová. Ročně je ve Vysokém hospitalizováno skoro 4000 pacientů, ambulantně lékaři ošetří dalších 24.000 lidí. Velkou část představuje ošetření dětí. Nové sály nemocnice vybuduje na místě dnešní převazovny a rehabilitace, které přemístí do lůžkové části. Nemocnici trápí i nedostatek parkovacích část, situaci by mělo částečně zlepšit vybudování dalšího parkoviště za zhruba 1,5 milionu korun.

čtk

Načítám...
Napiš komentář