Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum a Pojizerská galerie Semily mají bronz z prestižní soutěže Gloria musaealis

24. 06. 2021 | 14:23

Přesně před týdnem byly ve Smetanově síni Obecního domu v Praze vyhlášeny výsledky XIX. ročníku Národní soutěže Gloria musaealis. Soutěž má za cíl mimo jiné upozornit širokou veřejnost na špičkové výkony muzeí při tvorbě výstav a nových stálých expozic.

SMmuz1
archivní foto

Muzeum a Pojizerská galerie Semily, p. o. se v kategorii Muzejní výstava roku 2020 s projektem Bílá místa konce války 1944-5 umístilo na třetím místě v konkurenci čtyř desítek dalších projektů. Výstavě, která pojednává o válečné výrobě leteckých motorů na Semilsku, se mezi silnými soupeři podařilo získat skvělé třetí místo.

Cenu v Praze převzali ředitel semilského muzea Miroslav Šnaiberk a kurátor výstavy, historik Tomáš Chvátal. Výstava získala v roce 2020 záštitu ministra kultury Lubomíra Zaorálka, který se také slavnostního předání účastnil. Projekt byl odbornou porotou hodnocen kladně mimo jiné proto, že přináší nová zjištění týkající se nucených prací během druhé světové války, ale i proto, že jej doprovází dokumentární film, o který projevila zájem Česká televize. Je to poprvé za téměř dvacetileté trvání soutěže Gloria musaealis, kdy bylo semilské muzeum poctěno některou z hlavních cen a dokázalo se výrazně prosadit v konkurenci velkých krajských i státních muzeí. Poděkování patří nejen odborné porotě, ale i městu Semily a Ministerstvu kultury ČR.

Bc. Lena Mlejnková: „Ze srdce blahopřeji a děkuji pracovníkům našeho muzea za skvěle odvedenou práci. Díky nim se opět potvrdilo rčení, že i malé muzeum dokáže velké věci.“

Výstava Bílá místa konce války je v semilském muzeu k vidění do 25. července, od září se můžeme těšit na její virtuální podobu.