Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum v Semilech otevře novou expozici lidového léčitelství v roubenkách

23. 03. 2024 | 18:28

Semilské muzeum přijalo nový úkol ve snaze rozšířit a zatraktivnit svou nabídku. Od letošního února převzalo od města dům č. p. 186 v Jílovecké ulici a chce v něm od června letošního roku vytvořit expozici lidového léčitelství.

semily muzeum
Ilustrační foto z výstavy o lidových léčitelích Jizerských hor, Krkonoš a Českého ráje v semilském muzeu. Foto: T. Chvátal

"Po výstavách o semilské léčitelce Květoslavě Patočkové a lidových léčitelích Jizerských hor, Krkonoš a Českého ráje, se toto téma ukázalo natolik nosné a zajímavé pro návštěvníky i badatele, že jsme se rozhodli střednědobou výstavu v muzeu zaměnit v trvalou expozici na Červené roubence," říká Miroslav Šnaiberk, ředitel Muzea a Pojizerské galerie Semily. "Tamější, již méně atraktivní, expozice pilnikářství ustoupí novému tématu, které je však natolik rozsáhlé, že by se do roubenky nevešlo. Proto jsme hledali možný doplňkový prostor. K tomuto účelu se naskytla možnost získat již zmíněný protější domek v Jílovecké ulici, kde budou s technickou a finanční podporou města provedeny drobné stavební úpravy tak, aby mohl prostor sloužit novému záměru."

Úpravou projde i okolí, kde vznikne bylinková zahrádka a edukativní prostor pro školy. Obsahovou částí expozice byl pověřen autor předchozích léčitelských výstav, historik semilského muzea Tomáš Chvátal, který se pro věc plně nadchl a přišel i s nápadem Bylinkového festivalu, který 9. června odstartuje letošní letní turistickou sezónu v Jílovecké ulici.

"Věříme, že nová expozice v této malebné části Semil bude novým lákadlem k návštěvě nejen pro místní občany, ale také pro turisty a všechny, kteří se zajímají o stále populárnější téma lidového léčitelství. Ostatně, přijďte se v létě podívat!" dodává Šnaiberk.

SM/Renata Coufalová