Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum v Turnově má po renovaci betlém z 19. století a Hertlovy obrazy

30. 09. 2021 | 11:04

Muzeum v Turnově má po renovaci kašírovaný betlém z druhé poloviny 19. století, který považuje za výjimečné dílo. Po restaurování je také šest obrazů turnovského barokního malíře Jana Jiřího Hertla. ČTK o tom informovala mluvčí muzea Marcela Beranová. Vzácná díla muzeum nechalo restaurovat u odborníků v rámci evropského projektu, na který získalo dotaci bezmála sedm milionů korun.

muzeumTUrnov
Foto z www.kudyznudy.cz

Restaurování poškozeného betlému se ujal akademický sochař Petr Roztočil z Malé Skály. "Betlém vyrobený z různých materiálů - sádry, dřeva, plátna, vlny, slámy, větévek či mechu, převzal popraskaný, znečištěný prachem, pokapaný voskem a lepidlem a s poškozenými figurkami," uvedla Beranová. Betlém musel akademický sochař očistit od prachu, vosku a lepidel, sejmout nevhodně přilepené části z předchozího neodborného restaurátorského zásahu, opravit popraskané části, vytmelit trhliny a opravit či doplnit chybějící části figurek lidí a zvířat.

Hotová je i obnova šesti Hertlových obrazů, které prováděla akademická malířka Pavla Vosátková. Jde o lunety, tedy půlkruhová plátna, která původně vyplňovala klenební výseče křížové chodby kolem centrální čtvercové rajské zahrady v místě nynější haly České pošty na náměstí v Turnově. Akademická malířka bude renovovat ještě dalších šest lunet Hertla, který byl na přelomu 17. a 18. století nejvýznamnějším barokním malířem regionu ve službách mnichovohradišťských Valdštejnů.

V rámci evropského projektu turnovští muzejníci vybrali k renovaci ze svých sbírek devět nejcennějších souborů, které potřebují restaurátorský zásah. Práce na všech by měly skončit nejpozději v příštím roce. Hotová je už například i záchrana historické opony. Oprava rozsáhlého díla s vyobrazením Turnova o rozměrech 4,87 krát 7,57 metru restaurátorům trvala déle než dva roky.

čtk