Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum v Turnově ukáže i dosud nevystavené obrazy Jaroslava Klápštěho, slavnostní vernisáž je zístra

03. 07. 2019 | 12:01

Muzeum v Turnově připravuje výstavu zátiší a krajinomaleb malíře Jaroslava Klápštěho. Ve výstavním sále budou i obrazy, které dosud veřejně vystavené nebyly. Budou tam i dvě díla, která tvoří pomyslný diptych, řekla novinářům kurátorka výstavy Lenka Patková.

"Na to se těším, že se tyto dva obrazy zase spolu potkají a zase budou tvořit celek, který by měly tvořit neustále," uvedla. Obrazy mají různé majitele. Obraz čekárny v Nedvězí je z galerie Josefa Jíra na Malé Skále a druhý zachycující nádraží v Bakově vlastní soukromý sběratel.

Výstavu muzeum pořádá jako připomínku 20 let od úmrtí Klápštěho. Slavnostně začne ve čtvrtek odpoledne a potrvá do 15. září. Název výstavy Odvaha reality podle kurátorky vychází z Klápštěho tvůrčího přístupu. "Celý svůj život maloval a vycházel z reality, ze skutečnosti a ve svých obrazech ji používal dalo by se říci až tvrdošíjně," uvedla.

Klápště se narodil v roce 1923 v Záhoří u Semil, po smrti svého otce žil u prarodičů v obci Čikvásky u Semil a během gymnaziálních let pak se svou matkou v Turnově. Po maturitě nastoupil na nucené práce na železnici. Po druhé světové válce studoval Uměleckoprůmyslovou školu v Praze v ateliéru Františka Tichého a později Emila Filly. Do Turnova se vrátil po ukončení studií a vojenské služby. "Soustavně se věnoval krajinomalbě a malbě zátiší, což v kontextu druhé poloviny 20. století a tehdejšího umění je unikátní. Tato dvě témata budou na výstavě prezentována," uvedla kurátorka.

Foto reprodukce Oto PelánNa výstavě budou především Klápštěho olejomalby, tempery a kvaše s motivy z okolí Turnova, Semil a Čikvásek, kde měl chalupu. "Odtud měl rozhled jak na Krkonoše, tak do Českého ráje. Zátiší měl rozesetá všude kolem sebe, kam se v chalupě podíval. Nejsou to žádná komponovaná nebo aranžovaná zátiší, ale opravdu to jsou reálné pohledy do interiéru, kde žil a tvořil," dodala Patková.

čtk