Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum v Turnově vystaví obrazy a plastiky z tzv. Severočeské sbírky, mj. od Josefa Jíry či Vladimíra Komárka

17. 09. 2019 | 15:05

Obrazy a plastiky z takzvané Severočeské sbírky budou na výstavě muzea v Turnově, která začne ve středu. Jde o díla umělců, kteří jsou pobytem nebo tvůrčím zaměřením spjati se severními Čechami. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí Muzea Českého ráje Marcela Beranová.

Komárek v ateliéruwwwjizerkycz
Vladimír Komárek v ateliéru. Archivní foto z www.jizerky.cz

Na výstavě budou díla bezmála 40 výtvarníků, mezi nimi i od Jiřího Dostála, Josefa Jíry, Ladislava Karouška, Jaroslava Klápště, Vladimíra Komárka, Jiřího Nepasického, Jaroslavy Solovjevové či Rostislava Zárybnického.

Severočeskou sbírku začal před třemi lety budovat liberecký grafik, nakladatel a sběratel Roman Karpaš. Kolekce obsahuje obrazy, plastiky, grafiky a kresby, Karpaš se zaměřuje především na tvorbu po roce 1945. "Sklářství a jiné projevy užitého umění nechal stranou z důvodu obrovské šíře této produkce i specializovaných institucí, které se jimi zabývají," uvedla Beranová.

Po komorních výstavách v libereckém knihkupectví Fryč a v Naivním divadle je výstava v turnovském muzeu první větší prezentací Severočeské sbírky. "Hlavním posláním Severočeské sbírky je pořádat výstavy a rozšiřovat tak možnosti prezentace zdejších tvůrců. Vyústěním těchto snah by měla být stálá expozice ve veřejném prostoru," dodala mluvčí turnovského muzea.

Obdobná kolekce, jakou je Severočeská sbírka, se již v regionu nalézá. Vytvořil ji malíř Josef Jíra a je na Boučkově statku na Malé Skále na Jablonecku.

čtk