Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum v Turnově vystavuje podmalby na skle z oceňované sbírky rodiny Scheybalových

18. 11. 2021 | 18:33

Muzeum v Turnově vystavuje podmalby na skle z oceňované sbírky rodiny Scheybalových. Na výstavě jsou originály z přelomu 18. a 19. století a také kopie, které tvořila po roce 1967 v Jablonci Anna Scheybalová. ČTK to dnes řekla kurátorka výstavy Vladimíra Jakouběová.

podmalbaturnov4
Ilustrační foto, Artur Irma

"Byla jednou z prvních výtvarnic, které se ve 20. století nadchly pro malování kopií podmaleb na skle z 18. a 19. století. Kopie obrázků na skle tvořila pro Výtvarný ateliér Muzea skla a bižuterie. Její práce se staly inspirací pro celou řadu amatérských výtvarníků, kteří se podmalbou na skle zabývají i dnes," uvedla Jakouběová.

S postupem používaným u této techniky se mohou seznámit i návštěvníci turnovské výstavy. "Není to úplně jednoduché, jak se to maluje na zadní stěnu skla, a to včetně detailů, které jsou hodně náročné," řekla Jakouběová. Podle ní jde o malbu za studena, která se následně nevypaluje, a navíc o takzvanou negativní malbu.

Výstava je zaměřená i na dobu na přelomu 18. a 19. století, kdy ve sklářských oblastech za krize hledali skláři nějaký nový produkt. "Malíři skla začali malovat nejprve pro sebe a později i pro venkovské obyvatelstvo. A podmalby na skle se staly takovým jejich nejvýraznějším projevem lidové kultury, protože byly umísťované do svatého kouta každé vesnice, ať u bohatých sedláků, tak i u chudých domkářů a dalších obyvatel vesnice," uvedla kurátorka. Lidé podmalby na skle s liturgickými náměty umisťovali na nejčestnější místa ve světnicích. "Protože věřili, že jim obrázek ochrání celé stavení," dodala kurátorka.

Vystavené podmalby na skle jsou součástí rozsáhlé sbírky vytvořené rodinou Scheybalových, kterou turnovské muzeum získalo v roce 2010. Šlo o největší akvizici v dějinách muzea a jednu z největších i v rámci ČR za několik posledních let. V početné sbírce se nacházejí zejména materiály z odborné a sbírkové činnosti etnografa, historika a výtvarníka Josefa Václava Scheybala, jeho manželky, etnografky Jany Scheybalové, a Scheybalových rodičů - antikváře a sběratele Josefa st. a výtvarnice Anny. Základy sbírky položil děda J. V. Scheybala. Tři generace Scheybalů tak shromáždily obsáhlou kolekci, jejíž součástí jsou knihy, uměleckohistorické artefakty, svaté obrázky, kramářské tisky, historické fotografie, plakáty či umělecko-historické předměty.

Turnovské muzeum má ještě jednu novou výstavu. Nese název reGenerace a je zaměřená na aktuální tvorbu současných šperkařů z Turnova v konfrontaci s pražskými umělci. Výstava připomíná i letos zesnulého šperkaře Petra Dvořáka. "Byl významnou osobností autorského šperku proslulou i za hranicemi ČR," uvedla mluvčí muzea Marcela Beranová.

čtk