Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na další etapu obnovy muzea v Lomnici nad Popelkou půjde milion. Dočkají se sokly a schody

12. 07. 2022 | 8:29

Také v letošním roce odsouhlasili krajští radní a zastupitelé poskytnutí peněz na obnovu památek v rámci individuálních dotací. Tato částka činí 13,8 milionu korun. Jedním z projektů, které se dočkají podpory, je obnova soklové části včetně schodišť muzea v Lomnici nad Popelkou. Kraj na ni věnuje milion korun.
 

„Jedná se o další památku, která prochází rozsáhlou postupnou rekonstrukcí a tato podpora umožní provést jednu ucelenou etapu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje

Budova muzea byla postavena mezi lety 1813 až 1818 jako jediná neoklasicistní stavba ve městě. Dům stojí na základech renesančních objektů z 16. století, z nichž jsou dodnes zachovány původní sklepy a kované dveře v přízemí.

Právě sklepení budovy prochází od roku 2015 rekonstrukcí, jež zahrnuje svislou a vodorovnou izolaci zdiva, spárování kamene ve vnitřních prostorech a veškerou instalaci sítí. Vzhledem k památkové ochraně objektu jsou práce velmi náročné na provedení a zachování památkové hodnoty.

Muzeum se ve svém sbírkotvorném programu zaměřuje na historii a národopis Lomnicka, dále mineralogické bohatství Českého ráje a Podkrkonoší, v galerijní oblasti na díla významných regionálních výtvarníků. Samotnou kapitolou je Památník rodu Šlechtů s ukázkami různých slohů, militarií, porcelánu a obrazů klasiků české malby.

K největším zajímavostem se řadí unikátní funkční hodiny s vodotryskem, pokojový orloj, palné a chladné zbraně z 18. – 19. století, neogotický nábytek a obrazy významných malířů. Kromě pravidelného pořádání krátkodobých výstav, koncertů a přednášek nabízí muzeum také prohlídky historického jádra Lomnice nad Popelkou s výkladem.

LK/Jan Mikulička