Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Noc s Andersenem připravila Městská knihovna Semily neobvyklý program na principu únikových her

14. 04. 2022 | 15:25

U příležitosti 22. ročníku Noci s Andersenem připravila Městská knihovna Semily neobvyklý program na principu únikových her. V pátek 8. dubna mezi 17. – 21. hodinou vyrazilo pátrat pět týmů dětí z 2. – 4. tříd. Akci připravily knihovnice ve spolupráci s Kinem Jitřenka a TV Semily, s její realizací v rolích průvodců a příběhových postav pomáhali také dobrovolníci.

dětistabletemStarší
ilustrační foto

Pátrací týmy po šesti (a jeden po osmi) detektivech šly po stopách záhadného Černoknižníka, který využívá kouzla Noci s Andersenem, kdy se lidský svět prolíná s dimenzí příběhů na stránkách knih, aby uloupil svazky do své tajné knihovny.

Letos udeřil v semilské knihovně, ale naštěstí zanechal stopy. Nebojácní detektivové plnili úkoly, jejichž řešení je posouvalo ve hře dál. Zároveň pozvolna rozkrývali příběh tajemného zloděje knih. Postupně prošli oběma odděleními knihovny i čítárnou. Následně je tajemný přítel na telefonu navigoval ven z knihovny; instrukce vedly okolo bloku až k tajnému vchodu ve Špidlenově ulici – překvapení hráči se octli v kině.

Zde celý program vrcholil v efektní show: po splnění úkolu a vyřčení zaklínadla se začaly dít věci! Nakonec se otevřela opona a z filmového plátna k dětem promluvil sám Černoknižník. Poslední střípek příběhu zapadl na své místo. Knihy byly zachráněny a co víc, Černoknižník byl vysvobozen. Děti si kromě zážitku ze hry odnesly i malou odměnu.

Zájem o hru byl enormní. A již nyní se v myslích knihovnic odvíjí nápady na realizaci další únikové hry.

SM/Renata Coufalová