Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na počátku roku 2021 zaháji svoji činnost mobilní Domácí hospic v Semilech

05. 10. 2020 | 15:44

Při vyslovení pojmu hospic si většina z nás představí místo, kam se chodí umřít. Lékařka Marie Svatošová, zakladatelka hospicové péče v Čechách naproti tomu dle svých slov hospic vnímá jako místo, kde se žije naplno, do poslední minuty. O tom, co všechno hospicová péče obnáší hovořila s hosty podvečerního setkání v kině Jitřenka v Semilech, na němž se veřejnosti představil právě vznikající Domácí hospic 14 pomocníků.

ruce
Ilustrační foto

Pozvání na slavnostní večer přijali a svojí účastní vznik mobilního hospice podpořili Bc. Lena Mlejnková, starostka města Semily, Mgr. Petr Tulpa, náměstek hejtmana Libereckého kraje a MUDr. Marie Svatošová, lékařka, spisovatelka a zakladatelka českého hospicového hnutí. Hospici v průběhu večera požehnal vzácný host, litoměřický biskup Jan Baxant.

Posláním Domácího hospice 14 pomocníků, který zahájí své fungování na počátku roku 2021 je všestranná podpora a pomoc nevyléčitelně nemocným a umírajícím jednotlivcům a jejich rodinám a blízkým, kteří se rozhodli pečovat o nemocného doma. Hospic nabídne potřebným kromě odborné péče lékařů a zdravotních sester 24 hodin denně 7 dní v týdnu také zapůjčení zdravotních a kompenzačních pomůcek a v případě zájmu zajistí kontakt s duchovním. Součástí nabízené pomoci je doprovázení pečujících v ošetřování nemocného a v neposlední řadě i podpora a pomoc pozůstalým.

"Domácí hospic bude sloužit potřebám pacientů ze širokého okolí," říká jeho ředitelka Bc. Marie Zahrádková. "Obrátit se na nás mohou rodiny ze Semilska, Lomnicka, Rokytnicka a z části Tanvaldska a Turnovska. Naše péče však není hrazena z veřejného zdravotního pojištění, ale jsme odkázáni na individuální a firemní dárce, granty od státních i nestátních organizací a sbírek. Přivítáme proto s velikým vděkem jakoukoli podporu, které se nám dostane. Všechny dary zodpovědně a s velkou vděčností využijeme na péči o naše klienty. "             

SM/Renata Coufalová