Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na seznam nemateriálních statků lidové kultury přibylo kamenářství na Turnovsku

18. 12. 2023 | 15:05

Na národní seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury zařadilo ministerstvo kultury podomácké broušení drahých kamenů na Turnovsku, takzvané kamenářství. V republice jde o ojedinělé centrum tohoto řemeslného odvětví, jehož kořeny sahají až do 16. století. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí muzea v Turnově Marcela Beranová.

granátIrmasperkturnov3
Z kamenů vznikají šperky, ilustrační archivní foto Artur Irma

Právě toto muzeum návrh na nominaci předložilo. Zpracovatelka návrhu Lenka Laurynová věří, že se díky tomuto zápisu podaří otevřít cestu k přípravě nominace do světového seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. "U našich zahraničních partnerů s podobnou tradicí v oblasti broušení drahých kamenů v německém Idar-Obersteinu již takovéto snahy probíhají. Získat podporu pro mezinárodní nominaci se tedy v tuto chvíli jeví jako reálné a díky našim dlouholetým dobrým kontaktům také pravděpodobné," uvedla Laurynová.

Nejznámějším producentem výrobků z drahých kamenů je turnovský Granát.

Broušení drahých kamenů je vysoce specializovaným rukodělným odvětvím, které vyžaduje precizní, trpělivou a soustředěnou práci a klade na brusiče nebo-li kamenáře vysoké požadavky. "To je také příčinou dodnes přetrvávající tradiční podoby tohoto řemesla, kam mechanizace vstoupila jen velmi okrajově," uvedla Beranová. I v 21. století jde podle ní o ruční práci za použití po staletí výrazně nezměněných nástrojů a pomůcek i technologických postupů. "Přesto se tento jedinečný obor neustále vyvíjí a podílí se na nejmodernějších výzkumech a technologiích díky zdejším progresivním firmám, které využívají zejména synteticky pěstované krystaly pro vědu a výzkum v oblasti astronomie, optiky, osvětlovací techniky, medicíny a dalších oborů," dodala. Jedna z těchto firem, turnovský Crytur, získala letos celorepublikové ocenění. Stala se vítězem soutěže PwC Firma roku 2023.

Masky ze Zákup, archivní foto

Na národním seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury je 33 položek, do kterého kromě turnovského kamenářství přibyl ještě obřadní párový tanec zvaný zavádka z oblasti Hanáckého Slovácka. Z Libereckého kraje jsou na seznamu už z dřívějších let zapsané tradiční výroba vánočních ozdob ze skleněných perliček, ruční výroba skla i ruční výroba masopustních masek v Zákupech.

čtk