Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Střední škole Semily bude centrum odborného  vzdělávání. Instalatéři, elektrikáři a zedníci získají moderní dílny a učebny

26. 03. 2021 | 15:05

Další z center odborného vzdělávání v Libereckém kraji vznikne na Střední škole Semily. Moderní dílny a odborné učebny by díky němu měli získat budoucí instalatéři, elektrikáři, zedníci nebo hasiči. Náklady na vybudování centra a jeho vybavení odhadli projektanti na více než 91 milionů korun včetně DPH. Většinu nákladů by ale měla pokrýt dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Kraj by měl ze svého rozpočtu dát 15 procent, řekl ČTK krajský radní pro rozvoj Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj).

stavebník
Ilustrační foto

"Vybavení učeben a dílen střední školy je převážně zastaralé a neodpovídá současným požadavkům. Proto jsme se rozhodli k úpravám prostor. Začneme zbouráním dřevěné stavby, která je součástí školního areálu. Na jejím místě vznikne nová zděná budova stejného půdorysu," popsal záměr Ulvr. Rekonstrukcí projde také sociální zařízení ve zděných budovách školy, dílna pro truhláře a tesaře dostane nové dřevoobráběcí stroje i speciální nářadí. Původní budova školy bude s novými dílnami propojena. "Pokud vše vyjde, hotovo by mělo být v roce 2024," dodal krajský radní.

Podpoře technického vzdělávání se Liberecký kraj věnuje dlouhodobě. Díky více než 50 milionům korun z projektu TechUp získaly v minulých letech některé školy nové vybavení laboratoří, připraveny byly kurzy, kroužky a programy pro školáky a také vzdělávání pro pedagogy. V končícím programovacím období byla podpora díky centrům vzdělávání desetkrát vyšší. V kraji vyrostlo sedm center odborného vzdělávání, na osmém, které vzniká pro bižuterní obory na Střední škole řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou, se ještě pracuje. Hotové by mělo být do konce letošního roku.

Liberecký kraj už připravuje další podobné projekty. Mimo Střední školy v Semilech už mají projekt centra vzdělávání připravený na Střední škole gastronomie a služeb Liberec, v přípravě jsou také projekty na Střední škole strojní, stavební a dopravní Liberec, kde má být Centrum odborného vzdělávání pro obrábění kovů a vstřikování plastů. Na Střední průmyslové škole technické v Jablonci nad Nisou by zase mělo vzniknout centrum strojírenství a robotiky.

čtk