Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Střední škole v Semilech vznikne centrum vzdělávání zaměřené na řemesla za 144 milionů korun

08. 02. 2023 | 5:00

Na Střední škole v Semilech vznikne centrum vzdělávání zaměřené na řemesla. Mělo by zajistit moderní zázemí pro obory jako tesař, truhlář, zedník, elektrikář nebo instalatér, které se tam učí. Nálady na výstavbu nového centra a jeho vybavení odhaduje Liberecký kraj, který bude investorem, na 144 milionů korun, zhruba třetinu by mohla pokrýt dotace z evropských fondů. Půjde tak o nejdražší podobný projekt v kraji, řekl dnes ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

tesař drechsler-3394311 1280
Ilustrační foto

Podle hejtmana se pracuje na projektu. "Abychom mohli využít peníze z integrovaného regionálního operačního programu, musíme začít stavět nejpozději v roce 2025," doplnil. Peníze na tyto projekty budou podle něj omezené, takže kraj dostane z evropských fondů jen kolem 50 milionů korun, zbytek bude muset zaplatit ze svého. "Považujeme ale vylepšení podmínek pro žáky i studenty za důležité, protože jsou tu obory, o které zájem roste," dodal hejtman.

Nové centrum nahradí podle starostky Leny Mlejnkové (Volba pro Semily) nevyhovující "papundeklovou budovu". "Centrum vzdělávání potřebujeme hlavně pro řemesla. Tesaři, zedníci, pečovatelky, švadleny, jsou v nevyhovujících podmínkách, ta 60 let stará budova už nemůže výuce sloužit. Ty učební obory se tam znovu plní, škola má plně využitou kapacitu," řekla starostka. Důležité je to podle ní nejen pro studenty, ale i pro rodiče, kteří školy vybírají i podle toho, jaké nabízejí studentům podmínky.

V Libereckém kraji nejde o jediný podobný projekt. Už v dubnu by měla začít stavba centra odborného vzdělávání zaměřeného na zdravotnictví a sociální obory v nedalekém Turnově. Projekt za 51,49 milionu korun počítá s rekonstrukcí a dostavbou střední zdravotnické školy. Další centrum odborného vzdělávání by mělo vyrůst při Střední průmyslové škole technické v Jablonci nad Nisou, zaměřené bude na strojírenství a robotiku. Tam kraj náklady odhaduje na 29 milionů. "Půjde hlavně o vybavení," řekl Půta.

Na podporu vzdělávání, zejména toho technického, se Liberecký kraj zaměřuje dlouhodobě. V minulém programovacím období vybudoval za 712 milionů korun centra odborného vzdělávání v osmi středních školách. Dvě třetiny nákladů zaplatily evropské a státní fondy. Moderní podmínky k výuce i vybavení díky tomu získala třeba Střední škola hospodářská a lesnická ve Frýdlantu, Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická v Liberci, sklářská škola v Kamenickém Šenově a střední školy v Jablonci, České Lípě, Turnově a ve Vysokém nad Jizerou.

čtk