Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na turnaji pIšQworkářů v Turnově se z vítězství radovala Skálovka, která jasně převýšila ostatní týmy

06. 11. 2019 | 10:22

Na Střední zdravotnickou školu v Turnově přijelo v úterý 5. listopadu 75 pIšQworkářů, aby změřili své dovednosti v soutěži pětičlenných týmů. Turnaj viděl jasná vítězství i srdcervoucí porážky a na jeho konci se z triumfu radovala pětice týmu Skálovka ze Základní školy v Turnově.

piskvorky XO19 web tricko web
Foto: zdroj: pisqworky.cz

V devět hodin ráno se turnaj rozběhl. Po úvodní prezentaci doprovázené dotazy a rozlosování do skupin započala úvodní klání. Zápasy se hrály rychle, přesto obezřetně, a jediný tým – Invicta – byl smolařem v tom smyslu, že v žádném zápase nevybojoval výhru či remízu. I tak jsme se po třech sériích zápasů museli kromě Invicty rozloučit také s týmy Ája, Ejt Ej (8.A), Ejt Bí (8.B), Ivetka, Šárka a Brodíci.

Tři čtvrtfinále proběhla v rychlém tempu – Lenny Legion porazili Ygváce, Skálovka zdolala Křižáky a členové týmu David nenapodobili výhru svého kapitána Davida Kadečky a prohráli s OXymoronem. Strhující průběh mělo poslední čtvrtfinále mezi týmy Sklanďáci a Seš-lost. Klíčový byl duel mezi Michalem Mlejnkem a Tomášem Petrementem, v němž druhý jmenovaný po dlouhém boji zvítězil a vynutil si tím rozstřel. Do něj byli kapitány nominováni stejní dva hráči a odveta mohla začít. Po necelých čtyřech minutách bylo hotovo. Se slovy Michala Mlejnka: „Je to tam!“ mohla vypuknout radost u týmu Seš-lost.

V semifinále poté Seš-lost, povzbuzená úspěchem z předchozího střetnutí, přešla, zdánlivě snadno (15:5), přes OXymoron. V podobném duchu se nesl i druhý zápas o finále, v němž Skálovka nedala šanci Lennyho Legionu (16:4).

Zápas o bronz, který rozhodoval také o tom, kdo si odveze pozvánku na krajský turnaj, dospěl do rozstřelu. V něm prokázala pevnější nervy Míša Štrojsová z domácího týmu OXymoron, která porazila Milana Koubleho z Lenny Legion z Malé Skály. Finále se poté stalo jasnou záležitostí. Seš-lost ze ZŠ a MŠ Malá Skála bohužel nedostál svému jménu a prohrál se Skálovkou 13:7.

Pořadí:

1. Místo Skálovka (Základní škola) ve složení: Daniel Jodas Jana Csizmaziová Jan Löffler Anna Dew Burešová Natali Drobná

2. Místo Seš-lost (Základní škola a mateřská škola) ve složení: Eliška Fabiánová Aneta Aschenbrennerová Barbora Andělová Michal Mlejnek Petr Malý

3. Místo OXymorón (SZdŠ, příspěvková organizace) ve složení: Michaela Štrojsová Anna Brzáková Eliška Zajíčková Gabriela Tereza Hlubučková Andrea Kloučková

Odkaz na reportáž na webu:

https://pisqworky.cz/novinky/2348

Informace o soutěži

Soutěž pIšQworky je mistrovstvím základních a středních škol České a Slovenské republiky v piškvorkách. Letošního dvanáctého ročníku se účastní více než 1250 týmů z téměř 600 škol. Každou školu mohou reprezentovat maximálně čtyři pětičlenné týmy. Některé týmy absolvovaly i školní kolo, aby mohly poměřit své síly s okolními soupeři. Výherci oblastních turnajů postupují do třetí úrovně, do turnajů krajských.

Nakonec se ti nejlepší ze všech krajů přijedou 6. prosince poprat o mezinárodní titul mistra v pIšQworkách na grandfinále do Brna. Soutěž pořádá spolek Student Cyber Games, jehož členové se snaží naučit studenty hrou novým dovednostem. Na jaře pořádají i týmovou soutěž Prezentiáda, při níž se studenti učí prezentačním dovednostem, práci s vizuálem prezentací, kreativitě, ale také plynulosti projevu a práci v týmu.

Veškeré podrobnosti naleznete na webu soutěže www.pisqworky.cz. Aktuální dění můžete sledovat také na Facebooku a Instagramu soutěže.

TZ