Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Návrh využít vanu bývalého semilského bazénu pro skatepark se objevil už v roce 2006

08. 07. 2024 | 12:21

Na místě čtvrt století zavřeného koupaliště plánují v Semilech vybudovat areál pro náctileté. Ve vaně bazénu vznikne skatepark, přibude in-line dráha, pumptrack a hřiště pro starší děti. Nevyužitý areál se město v minulosti snažilo neúspěšně oživit různými projekty, až loni zastupitelé schválili přestavbu na sportovní a rekreační zónu pro mladé.

skateboard-1091710 960 720
ilustrační foto

Architektonickou studii zpracovala společnost Sportovní projekty, radnice za ni zaplatila bezmála 290.000 korun. ČTK o tom informovala Renata Coufalová z městského úřadu.

Myšlenku vybudovat na místě nové koupaliště radnice zcela opustila, místa je tam málo, navíc jde o aktivní povodňovou zónou. V případě sportovního areálu to nevadí. "Jsem rád, že zastupitelstvo v loňském roce záměr přestavby koupaliště schválilo a v tuto chvíli máme zpracovanou studii. Věřím, že během dvou let by mohla vzniknout první etapa, která by měla představovat výstavbu pumptracku," doplnil místostarosta Tomáš Sábl (Volba pro Semily). Náklady projektu odhaduje radnice na 40 milionů korun, realizovat ho chce po etapách.

Foto: Město Semily

Pumptrack, který má lemovat západní stranu areálu, bude rozdělený na dětskou část a část pro začínající i pokročilé jezdce. Dráha bude asfaltová s různorodými zatáčkami a vlnami, které nabídnou jezdcům variabilitu a atraktivitu. Ve dvou místech bude možné rozhodnout, jestli bude jezdec pokračovat po standardní pumptrackové vlně, nebo využije odbočku se skokem. Skatepark bude nejen v bazénu, ale i na přilehlé ploše, kde budou různé prvky jako zábradlí nebo betonové lavice. Celý areál zůstane otevřený a nepočítá se s jeho oplocením.

Plánek budoucího areálu.

Koupaliště v Semilech nefunguje už od roku 1998, kdy ho zavřeli kvůli havarijnímu stavu. Od té doby je jedinou možností koupání v osmitisícovém městě řeka Jizera, případně musí lidé na koupaliště do okolních obcí. Vzniklo několik projektů revitalizace areálu, naposledy v roce 2016 nechalo město na základě průzkumu zpracovat projekt přestavby na biotopové koupaliště. Radnice náklady odhadovala na pět milionů, nakonec se vyšplhaly na 22 milionů korun.

Projektant ale dokumentaci ke stavbě biotopového koupaliště nikdy nedokončil, nezapracoval například námitky majitelů sousedních pozemků, kteří v obavě z hluku z areálu požadovali vybudování protihlukové zdi. Z projektu tak nakonec sešlo a zastupitelstvo v roce 2020 rozhodlo, že koupaliště zatím nepostaví. Vedení města se postupně vrátilo k myšlence využít areál jinak. Přestavba na volnočasový areál není nová, návrh využít vanu bývalého bazénu pro skatepark se objevil už v roce 2006.

čtk