Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Největším lákadlem mimořádné výstavy muzea v Semilech jsou asi kopie panovnických korun

05. 09. 2022 | 10:02

Díla dvou vystudovaných zlatníků jsou na nové výstavě muzea v Semilech. V expozici mají obrazy, skleněné plastiky, šperky i kopie Vladislav Mašek a Jiří Urban. Mimořádná výstava dvou originálních autorů potrvá do 20. října, uvedl ředitel muzea Miroslav Šnaiberk.

koruna Urbanklenoty-turnov1
Jiří Urban, foto: Artur Irma

Odhaduje, že největším lákadlem budou zřejmě kopie panovnických korun z dílny turnovského zlatníka Urbana. Do muzea zapůjčil svatováclavskou korunu, korunu římského krále, císařskou korunu Napoleona Bonaparta, pohřební korunu Přemysla Otakara II. a železnou korunu langobarských králů.

Ředitel muzea oba vystavující umělce považuje za mistry svého oboru. "Vladislav Mašek vystudoval obor zlatník na Střední průmyslové škole v Turnově, věnuje se ale také dalším uměleckým směrům jako je kresba, malba, grafika a v neposlední řadě skleněná plastika. Pro bavorskou firmu Arakunst vyrobil modely egyptských šperků a zhotovil jednu z největších kolekcí kopií secesních šperků," uvedl Šnaiberk.

Jiří Urban a Vladislav Mašek, foto: Facebook/Muzeum a Pojizerská galerieTaké Urban se na střední škole věnoval oboru zlatník - klenotník. Později získal titul Mistr uměleckých řemesel u profesora Josefa Soukupa v Praze. "Zabývá se výrobou kopií historických klenotů a volnou tvorbou šperků inspirovaných přírodou. Jeho díla jsou známá po celém světě, vytvořil například kříž pro papeže Jana Pavla II nebo granátovou soupravu pro britskou královnu," dodal ředitel muzea.

čtk