Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Největšími investicemi Turnova budou v příštím roce stavba knihovny a nákup vodní elektrárny

26. 12. 2023 | 14:24

Největšími investicemi Turnova v Českém ráji budou v příštím roce zahájení výstavby knihovny a nákup malé vodní elektrárny. Na kapitálové výdaje čtvrtého největšího města v Libereckém kraji je vyčleněno přes 213 milionů korun, což je více než třetina schváleného rozpočtu. ČTK o tom informoval starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

turnov Luděk Antoš IMG 6652
Turnov, foto: Luděk Antoš

Výstavba nové budovy knihovny s odhadovanými náklady 135 milionů korun potrvá dva roky. Radnice čtrnáctitisícového města očekává, že příští rok na tuto stavbu uvolní 80 milionů. Druhým největším výdajem bude nákup malé vodní elektrárny Shořalý mlýn pro městskou společnost Městská teplárenská Turnov (MTT). Z rozpočtu radnice na koupi využije 35 milionů a 15 milionů doplatí MTT. Dalších zhruba 25 milionů bude potřeba na zprovoznění a modernizaci vodní elektrárny. "Jejím nákupem bychom chtěli trochu podpořit energetickou soběstačnost města Turnova," uvedl starosta.

Další velkou akcí je vybudování přístavby waldorfské mateřské školy za 40 milionů, což je také rozděleno do dvou let. "Probíhají přípravy na vydání stavebního povolení. Stavět by se měla začít v březnu nebo dubnu příštího roku," řekl Hocke.

Přes deset milionů radnice vydá na rekonstrukci silnice v obchodně-průmyslové zóně Vesecko v části, kde bude v budoucnu prodejna stavebnin DEK. Další větší silniční stavbou bude zahájení rekonstrukce Mírové ulice v bytové zóně v Daliměřicích, což je spojené i s výměnou inženýrských sítí. Zhruba pět milionů korun má město připraveno na rekonstrukci veřejného osvětlení v ulicích Budovcova, Šlikova, Karolíny Světlé a Vrchlického.

Pro příští rok schválili zastupitelé Turnova rozpočet s příjmy skoro 561,5 milionu korun a výdaji bezmála 599 milionů. Rozdíl pokryje radnice ze zůstatku na účtech z letošního roku a přijatého kontokorentního úvěru. Příjmy i výdaje jsou zhruba o 70 milionů vyšší, než jaké byly v rozpočtu, který turnovští zastupitelé schvalovali pro letošní rok. "Budeme mít, asi jako všechny ostatní samosprávy, největší rozpočet, který kdy Turnov měl. Není to ani tím, že bychom byli tak úspěšní, ani tím, že by nám fungovala česká ekonomika, ale je prostě strašná inflace, a to je velikánský problém včetně cen energií," dodal Hocke.

čtk