Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nová knihovna v Turnově by měla připomínat skály v Českém ráji. Architekti cenu odhadli na 50 milionů bez daně

06. 01. 2020 | 13:03

Skalním městem v Českém ráji je inspirovaný vítězný návrh z architektonické soutěže, podle něhož by se měla stavět nová knihovna v Turnově. Náklady na její výstavbu odhadl vítězný ateliér ze soutěže, A69 - architekti, na 50 milionů korun bez daně. Radnice očekávala částku o pětinu nižší.

knihaMladí
ilustrační foto

Radnice očekávala částku o pětinu nižší. Novináře o tom dnes informoval starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Město ve svých plánech počítá s výstavbou knihovny v letech 2022 až 2023. "Rok 2020 budeme věnovat projektové přípravě," uvedl starosta.

Městská knihovna Antonína Marka patří k nejstarším v zemi, v letošním roce bude slavit 200 let od svého vzniku. O jejím stěhování z Jeronýmovy ulice se v patnáctitisícovém městě diskutuje léta. Současná budova potřebám knihovny kapacitně nestačí, chybí v ní lepší hygienické i návštěvnické zázemí a společenský sál, objekt není bezbariérový.

Nová čyřpodlažní knihovna s terasou bude u Skálovy ulice. "Jedná se v podstatě o takovou zúženou parcelu mezi letním kinem a domem Na sboře. U toho domu (nové knihovny) potřebujeme, aby komunikoval s lidmi a aby dokázal propojit ulici Skálovu, park u letního kina a zároveň, aby dokázal zareagovat na existenci letního kina, které patří k nejnavštěvovanějším v celé republice," uvedl starosta. To se podle jeho názoru autorům vítězného návrhu povedlo. "Snažili se najít i kouzlo skalních měst," řekl Hocke.

V návrhu autoři uvedli, že centrální prostor knihovny by měl být analogií ke skalní soutěsce. Uvnitř by pak měl návštěvník objevit průhledy a zlomy typické pro přírodní prostřední skalního města. A ze střechy by se mu měl otevřít výhled na město ze schodiště zastíněného mělce zakořeněnou borovicí, jak to bývá na vrcholku skalního masivu. "Na ten dům se moc těším, snad to vyjde a budeme ho mít tady postavený," uvedl Hocke. Komplikací může být cena výstavby. Radnice očekávala, že nepřesáhne 50 milionů i s daní. "Takže máme rozdíl 20 procent. Samozřejmě v dalších projekčních stupních se budeme snažit k vytčenému cíli, když ne přiblížit, tak aspoň zachovat to, kde jsme dnes," dodal starosta.

čtk

Knihovna Antonína Marka

investor, klient - Město Turnov

architekt -Boris Redčenkov, Prokop Tomášek, Jaroslav Wertig

http://www.a69.cz/knihovna-antonina-markaNávrh nechce být konkurencí tohoto fenoménu, ale naopak splynout. Být součástí a využít existující dominantní hmoty pro vzájemnou symbiózu. Knihovna přebírá funkci promítacího plátna. Stává se přijímačem jak pro film, tak současně pro obraz města, který se promítá do konvexní křivky jeho štítové stěny jako širokoúhlý film. Měkká křivka fasády se otvírá výhledům na široké panorama města i okolní krajiny řadou oken a vyhlídek. Výsledná hmota je měřítkově adekvátním sousedem veřejných budov podél Skálovy ulice. Nová knihovna propojuje staré s novým, ale současně i provozně místa kdysi neprostupná. Stává se spojnicí mezi Městským Parkem a Skálovou ulicí. Vytváří čelo ulice Na Sboře, kterou současně zprostupňuje do linie Městského Parku. V kontextu místa se snaží navodit synergii proudů a zklidnit celou situaci.  
Turnov jako srdce Českého ráje, knihovna jako prostorová analogie k přírodním formám typickým pro Český ráj. Máchovsky romantická místa prostoupená napětím a tajemstvím jsou pro nás východiskem a inspirací. Mohutné skalní masivy jsou prolnuty puklinami, které se postupně proměňují v průchozí skalní soutěsky. Úzké vertikální prostory nabízejí průchody, kde je člověk vystaven emocím, které jinde nezažije. Jsou to místa prostoupená spiritualitou a přírodní energií.  

Centrální prostor knihovny je analogií ke skalní soutěsce. Je uspořádán do vertikálního prostoru, který půdorysně kopíruje mírnou organickou křivku. Je to prostor, který se otvírá za pohybu a návštěvníka vtahuje do děje. Pokud vstoupí objevuje průhledy a zlomy typické pro přírodní prostředí skalního města. Skalního města, jehož součástí jsou i historické zásahy člověka. Ty jsou zde zastoupeny kontrastní ortogonální geometrií oken a lávek. Cesta volným výběrem knih graduje na střeše knihovny, kde se otvírá široký výhled na město z pobytového schodiště zastíněného typickou borovicí mělce zakořeněnou na vrcholku skalního masivu.  

zdroj: http://www.a69.cz/knihovna-antonina-marka