Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nová vyhláška v Semilech sníží daň z nemovitosti u rekreačních domů a garáží

17. 06. 2024 | 19:56

Nová vyhláška o dani z nemovitosti v Semilech sníží platby za rekreační domy a garáže, ve srovnání s loňských rokem zůstanou ale daně vyšší. Zátěž pro majitele rodinných domů nebo bytů nová vyhláška nezmění, platit by měli stejně jako letos. Novou vyhláškou reaguje osmitisícové okresní město na změny, které v dani z nemovitosti přinesl loňský úsporný balíček vlády. Zastupitelé tak zrušili tu, která ve městě platila od roku 2013, řekla dnes ČTK starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

Semily - pohled Husovou wiki
Foto - zdroj: cs.wikipedia.org

Vládní balíček v letošním roce daně z nemovitosti zvýšil v průměru o 80 procent, čímž vzrostly i příjmy obcí. Některá ustanovení obecních vyhlášek ale v příštím roce pozbydou platnosti a pokud obce nevydají vyhlášky nové, příjmy jim klesnou. "Je to složité téma," poznamenala Mlejnková. Stát podle ní nastavil daň z nemovitosti tak, aby částečně obcím kompenzoval snížení podílu na sdílených daních. Obce se tak podle ní dostávají do situace, že pokud chtějí své příjmy zachovat i v příštím roce, musí své vyhlášky upravit.

Ještě loni platil majitel rodinného domu v Semilech o zastavěné ploše 120 metrů čtverečních 1056 korun, letos se mu daň z nemovitosti zvýšila s vládním balíčkem na 1822 korun a stejná zůstane s novou vyhláškou i příští rok. Majitel stejného domu určeného k rekreačním účelům platil loni 2432 korun, letos se mu daň zvýšila na 4464 korun, s novou vyhláškou zaplatí příští rok 2976 korun. Vyhláškou město stanovilo místní koeficient dva, sníženou sazbu jedna mají jen zemědělské pozemky, trvalé travní porosty a nevyužité ostatní plochy, zvýšenou sazbu tři mají objekty pro ostatní druhy podnikání.

Hlavním kritériem při přípravě nové vyhlášky bylo podle starostky udržet výběr daně na podobné úrovni jako letos. Město očekává, že z daně z nemovitosti získá letos 13,7 milionu korun, zhruba o 56 procent víc než loni, příští rok by to mělo být 12,3 milionu. Daň z nemovitosti je jediná, která je přímým příjmem obce. "Máme dlouhodobý závazek, že všechny finance z daně z nemovitosti z toho zvýšeného příjmu investujeme do dopravní infrastruktury," řekla Mlejnková. Letos jsou ve městě v plánu investice za 118,75 milionu korun, k největším patří dopravní terminál a most přes Jizeru.

čtk