Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nově nemocní se nakazili od lidí, kteří už žloutenkou onemocněli před nimi

15. 11. 2019 | 18:23

V Libereckém kraji už zřejmě nepůsobí původní zdroj infekce žloutenkou typu A, který způsobil lokální epidemii v Turnově. Nově nemocní se nakazili od lidí, kteří už žloutenkou onemocněli před nimi. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí Krajské hygienické stanice Liberec Zuzana Balašová.

ruce zloutenka
ilustrační foto

Za poslední týden přibylo devět nemocných. "Ve všech případech se jedná o osoby, které byly v kontaktu s nemocnými a byly aktivně dohledány a vyšetřeny. Předpokládáme proto, že vehikulum nákazy, které způsobilo zářijový explozivní nárůst onemocnění, se v tuto chvíli neuplatňuje a nacházíme se v sestupné fázi epidemie," uvedl krajský ředitel hygieniků Vladimír Valenta.

Od začátku roku liberečtí hygienici evidují 120 nemocných, z toho devět jsou lidé s bydlištěm mimo kraj, ale s vazbou na zdroj nákazy v Turnově. Nemocných spojených s Turnovem je zatím 78, žloutenka se tam začala šířit od druhé poloviny září. Původj nákazy v Turnově se stoprocentně prokázat nepodařilo. "Vzhledem k charakteru epidemie se kromě kontaktního přenosu onemocnění jeví jako vysoce pravděpodobná cesta nákazy užitková voda používaná v zahrádkářských koloniích v Turnově," dodala Balašová.

Žloutenka typu A, označovaná také jako nemoc špinavých rukou, se přenáší především kontaktem. Lidé se ale mohou nakazit i kontaminovanou vodou, potravinami a znečištěnými předměty. Nemoc se projevuje dva až sedm týdnů od nákazy. Jde o onemocnění jater. Pacient má zažívací potíže, může mít také příznaky podobné chřipce či nervové potíže. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost. U dospělých se častěji než u dětí projeví nemoc i žlutým zabarvením kůže a očního bělma.

čtk