Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nový pavilon nemocnice v Turnově zlepší komfort pro pacienty. Hotový bude za dva roky

06. 08. 2024 | 17:38

Urgentní příjem na jednom místě i rozšíření jednotky intenzivní péče a IBD centra získá nemocnice v Turnově po vybudování třípatrové přístavby za 156 milionů korun. Staveniště převezme vybraná firma za dva týdny, na dokončení stavby pak bude mít dva roky. Novinářům to dnes řekli zástupci Krajské nemocnice Liberec (KNL), pod kterou zařízení patří, a města.

nemocnice turnov vizu1 fb
Vizualizace - zdroj: Facebook/KNL - Nemocnice Turnov

Nová budova zaplní volný prostor mezi dvěma pavilony nemocnice. "My si od této dostavby slibujeme především zlepšení komfortu pro pacienty, protože nebudou přijímáni od zdravotnické záchranné služby na několika různých místech, ať už na chirurgické nebo interní ambulanci, ale budou přijímáni na jednom místě, a to bude urgentní příjem. Takže pacienty nebudeme muset nikam stěhovat, posílat a bude tam veškeré zázemí a přístrojové vybavení, které pro tyto pacienty potřebujeme," řekl lékařský ředitel KNL Tomáš Roubíček.

Hlavní motivací pro dostavbu pavilonu ale byla potřeba rozšířit prostor jednotky intenzivní péče (JIP). "Protože ta nevyhovuje dnešním požadavkům," řekl zástupce lékařského ředitele KNL pro turnovskou nemocnici Martin Hrubý. Díky dostavbě podle něj získají pro JIP skoro dvakrát větší prostor a počet lůžek na něm stoupne ze sedmi na devět. "To umožní, že tato jednotka intenzivní péče bude potom fungovat jako takzvaná multioborová a bude zajišťovat intenzivní péči jak pro chirurgické, tak i interní obory, což současná neumožňuje," dodal.

Rozšíření se dočká také IBD centrum, které je jediné v kraji. Je zaměřené na péči o pacienty s nespecifickými střevními záněty a zatím má k dispozici dva sály. "Přibude ještě jeden, který je míněn i pro složitější zákroky," řekl Hrubý.

Vizualizace - zdroj: Facebook/KNL - Nemocnice TurnovPráce jsou naplánované tak, aby mohl být zachován chod nemocnice. Proto bude nový pavilon hotový až za dva roky. "Je to složitá věc, aby mohla fungovat jednotlivá oddělení a nemuseli jsme omezovat zdravotní péči," řekl člen dozorčí rady KNL a starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Podle něj se zřejmě podařilo zažehnat problém, který souvisel s novým stavebním portálem. Podmínkou pro zahájení stavby pavilonu bylo, že bude ještě před tím alespoň zahájen proces k získání povolení na vybudování přístavby trafostanice. Projektantům nemocnice se ale nedařilo do nového portálu nahrát ani žádost. "Zdá se, že jsme na stavebním úřadu našli cestu, jak se nám snad podaří tu trafostanici povolit a nebrzdit ten mimořádně veřejně prospěšný projekt, který je potřeba," dodal Hocke.

Nemocnice v Turnově je jednou ze tří, jež patří do akciové společnosti Krajská nemocnice Liberec. Loni bylo v Turnově hospitalizováno přes 6400 pacientů, lékaři provedli přes 2300 operačních zákroků a ambulantních ošetření přes 61.500. Nemocnice disponuje 162 lůžky, z toho 126 je akutních. Loňské hospodaření turnovské nemocnice skončilo v zisku 24 milionů korun.

čtk