Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nový pavilon nemocnice ve Vysokém nad Jizerou zlepší komfort pro hospitalizované

18. 06. 2021 | 11:39

V Ústavu chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou na Semilsku začala více než rok trvající výstavba lůžkového pavilonu za 70 milionů korun bez daně. Nová budova E zlepší komfort pro hospitalizované, přibude 14 dvojlůžkových pokojů. Kapacita nemocnice i po dostavbě zůstane na 52 lůžkách. ČTK o tom dnes informoval ředitel nemocnice Ludvík Hovorka.

vysoké nj podzim
Nemocnice ve Vysokém nad Jizerou

"Jenom se část lůžek ze starého pavilonu B přesune do nového pavilonu E a tam bude na každém pokoji vlastní sociální zařízení. Po následné rekonstrukci pavilonu B se zlepší i podmínky pro ubytované v pavilonu B a vytvoří se prostor pro provoz rehabilitace," uvedl Hovorka.

Výstavba pavilonu s 28 lůžky by měla trvat zhruba 14 měsíců a většinu nákladů pokryje dotace ministerstva zdravotnictví. Stavební práce provoz nemocnice omezí jen minimálně, komplikací pro hospitalizované ale může být hluk spojený se zemními pracemi. "Možná to bude trochu nekomfortní u pokojů, které jsou přilehlé ke straně, kde se bude kopat. Budeme se snažit pacienty dávat do těchto pokojů až v případě, kdy už jinde nebude místo," řekl již dříve ČTK ředitel nemocnice.

Městská nemocnice ve Vysokém je specializovaným pracovištěm, v níž přes 45 let tvoří většinu nemocných pacienti s poraněnou nebo jinak poškozenou rukou. Mimo jiné tam operovali pořezané prsty tenistky Petry Kvitové nebo zlomený prst sdruženáře Tomáše Portyka před olympijskými hrami v Soči. Lékaři ústavu se zaměřují také na léčbu degenerativních a vrozených vad. Ročně bylo v posledních letech ve Vysokém hospitalizováno skoro 4000 pacientů, loni to bylo výrazně méně kvůli koronavirové pandemii a zákazu neakutních výkonů.

čtk