Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Obce na Jilemnicku chtějí založit vlastní firmu na svoz odpadu, chtějí mít své miliony pod kontrolou

01. 11. 2019 | 12:06

Svazek obcí na Jilemnicku plánuje vlastní firmou zajistit svoz a likvidaci odpadu. Obce tak chtějí mít pod kontrolou miliony, které za odpad vydávají, chtějí mít také přehled o jeho skutečném množství. Smlouvy se svozovými firmami, které obce mají, jsou staré a nebyly uzavřeny podle zákona o veřejných zakázkách, vybrat dodavatele ve veřejné soutěži se ale svazku nepodařilo.

odpadyBul1
ilustrační foto Artur Irma

Nabídka byla jediná a byla dražší, než kolik platí města a obce dnes, řekl ČTK předseda svazku a starosta Rokytnice nad Jizerou Petr Matyáš (Starostové pro Liberecký kraj).

Podle jilemnického starosty Vladimíra Richtera (ODS) nelze mluvit v oblasti svozu odpadů o konkurenčním prostředí, odpadové firmy mají trh rozdělený. "Osobně nejsem příznivcem toho, aby obce a města podnikaly, ale tady jiná cesta není. Zkusili jsme to vysoutěžit, ale trh tady není, tak nezbývá, než si postavit vlastní firmu," řekl. V Jilemnici platí obyvatelé za dopad ročně 560 korun, skutečné náklady jsou podle starosty zhruba dvojnásobné a dál porostou. O zdražení přesto zatím město neuvažuje.

Svazek obcí Jilemnicko tvoří tři města a 18 obcí v nich žije dohromady zhruba 22.300 obyvatel. Největší je Jilemnice z 5300 obyvateli, nejmenší Svojek se 180 obyvateli. Už od roku 2018 má svazek společnost s ručením omezením EKO Jilemnicko, která v současné době zajišťuje svoz a zpracování bioodpadu v regionu a správu kompostáren. V budoucnu by měla převzít i svoz tříděného a komunálního dopadu. To si ale podle analýzy vyžádá investici za bezmála 27 milionů korun. Klíčové jsou nákup tří svozových aut za 15 milionů a výstavba překladiště za zhruba deset milionů.

Kvůli plánované výstavbě překladiště se příprava projektu komplikuje. Svazek už koupil pozemky v jilemnické části Hrabačov nedaleko společnosti Devro, kde ho chtěl vybudovat. Uzavřená hala by sloužila jako garáž pro techniku, ale také jako sklad tříděného a komunálního odpadu. Proti se ale postavili obyvatelé nedalekých rodinných domů. Obávají se hluku, nepořádku a zápachu. Pod peticí proti překladišti už je 800 podpisů. "Rozhodně není naším úmyslem vybudovat tam hlučnou a zapáchající skládku odpadů. V uzavřené hale se bude ze svozových vozů odpad vysypávat do uzavřených kontejnerů," řekl Matyáš. Přesto teď svazek hledá jiný prostor.

čtk