Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Oblíbený festival Maloskalská noc zahájil Dětský den i neckyáda

03. 06. 2019 | 16:35

Třináct plavidel a šedesátka účastníků neckyády a stovky lidí na Dětském dnu na Žluté plovárně. To bylo dopoledne 1. června v Malé Skále. První opravdu letní víkend tohoto roku vytáhl lidi z domovů.

MN2019 06
Foto: Pavel Charousek

Zbytky Titaniku, Babský pivovar, Hřiště, Madagaskar, Labutí jezero, Jamaica a třeba vše vystihující Srdeční záležitost Malá Skála. To jsou názvy jednotlivých plavidel neckyády. Je až neskutečné, co času musí dát jednotlivé týmy svým plavidlům a choreografii. Třeba partička mužů středního věku plavících se na labuti a oděná do kostýmů ze světoznámého baletu, nebo osazenstvo baru či babky v šátcích propagující jeden nejmenovaný pivovar. Když pak jednotliví účastníci projížděli zdejším zrádným jezem, bylo to za potlesku desítek přihlížejících. I za obdivu, protože komu se sjezd nezdařil, vykoupal se v Jizeře, která měla pouhých čtrnáct stupňů!

Dětský den i neckyáda každoročně zahajují hudební festival Maloskalská noc, který se koná v areálu místního fotbalového klubu. A jak byla letos rekordní neckyáda, tak byla rekordní i návštěva sedmého ročníku Maloskalské noci.

„Zájem každoročně stoupá, za což jsme samozřejmě rádi. Stále ale držíme původní zadání, aby to byl festival rodinný a aby tady bylo lidem dobře. Každým ročníkem rozšiřujeme zázemí pro občerstvení, letos to bylo tak tak, aby se netvořily velké fronty. Rodiny si v zadní části areálu vytvoří na dece zázemí a pak třeba ti mladší vyrazí na Bena Cristovaa, starší počkají na Těla či Walda Gang. Nikdo nikam nepospíchá, zastaví se alespoň na jeden den, který všichni prožijí společně. O víc na Maloskalské noci nejde,“ shrnuje za pořadatele Pavel Mikez.

Letošní přehlídku zahájil Taneční a swingový orchestr ZUŠ Železný Brod a Šimon Mikez na bicí, dále pak vystoupili rapper Lipo, liberecká Těla, Ben Cristovao, kapela Doctor PP, zpěvák Petr Kolář a půlnoční show obstaral Walda Gang.

Zdejší festival je v poslední době vyhlášený vlastním Maloskalským pivem, novinkou byly originální vratné kelímky s logem pivovaru. A také vláček Maloskalský expres, který křižoval obcí a v letošní letní sezoně se s ním budete setkávat na pravidelné trase mezi Malou Skálou a turnovskou Zrcadlovou kozou.

TZ/Pavel Charousek