Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Obnova atletického stadionu v Semilech bude o dva miliony dražší, nový bude i trávník

17. 05. 2024 | 12:37

Obnova atletického stadionu v Semilech bude zhruba o dva miliony korun dražší, než se původně počítalo. Město dá vyměnit i fotbalový trávník a jeho odvodnění, které je v horším stavu než se původně předpokládalo, zjistila dnes ČTK na webu města. Projektanti původně náklady odhadli na 86 milionů korun, v soutěži se stavbu podařilo zlevnit o 30 procent na 60 milionů. Téměř 12 miliony přispěje městu na stavbu Liberecký kraj z nového programu na podporu sportovní infrastruktury.

Do atletického stadionu se v Semilech neinvestovalo 60 let. Obnovu už podle starostky Leny Mlejnkové (Volba pro Semily) nutně potřeboval, protože neslouží jen místním sportovním oddílům, ale využívají ho k přípravě také třeba budoucí hasiči z místní střední školy. Projekt počítá s rekonstrukcí atletického oválu včetně kruhových výsečí a také východní tribuny, nové bude oplocení, přibude hasičská tréninková věž pro hasičský sport. Projekt počítá i s novými zpevněnými plochami, dobudováním schodišť, opěrných zdí a tribunových stupňů v areálu.

"V původním projektu byl záměr, že zůstane trávník v podstatě tak, jak je, jenom se opraví. Když jsme ten stadion rozkryli, respektive fotbalové hřiště, tak jsme zjistili, že drenážní systém není v dobrém stavu, že nefunguje tak, jak by fungovat měl, a že na spodním hřišti se výrazně drží voda. Takže jsme se rozhodli, že chceme udělat celý nový drenážní systém, a když už tam budou díry, že uděláme i plnohodnotnou skladbu fotbalového trávníku," vysvětlil důvody zvýšení nákladů na projekt místostarosta Tomáš Sábl (Volba pro Semily).

Rekonstrukce atletického stadionu patří za poslední léta k největším investičním akcím v Semilech, dražší byla jen stavba mateřské školy Pod Vartou, která přišla na více než 100 milionů korun. Letošní rok bude podle Mlejnkové pro Semily náročný, pracuje se také na novém dopravním terminálu za 45 milionů korun a na konci května začne rekonstrukce hlavního mostu přes Jizeru. Projekt za 80,4 milionu korun sice platí Liberecký kraj, Semily ale přispějí šesti miliony na chodníky, osvětlení a schodiště, aby mohli chodci po mostě přecházet co nejbezpečněji.

čtk