Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Obraz „Pobití Sasíků pod Hrubou Skálou“ je součástí expozice nového Muzea horolezectví v Turnově

06. 09. 2019 | 0:00

Nové muzeum horolezectví v Českém ráji se pro návštěvníky otevře 7. září 2019 a představí expozici „Z Českého ráje na vrcholky světa" v rámci programu spolupráce se Svobodným státem Sasko pod názvem „Pro horolezce neexistují hranice“.

TURNhorolezectví1
Foto: Mad

Muzeum má tři poschodí a je propojeno s hlavní budovou a depozitářem. Pro návštěvníky byla vytvořena i „relaxační zóna", nacházející se v nové budově, kde si budou moci návštěvníci odpočinout. Tato část vznikla renovací parteru. Přibyly v něm stromy a vznikla nová elevace. Tento prostor bude do budoucna sloužit i jako hlediště, jelikož se zde několikrát do roka konají kulturní akce. Do nových prostor tohoto muzea se dostanete z třetího nadzemního podlaží po exteriérové lávce. 

Prvotní studie vznikla už v roce 2014 ve studiu Hipposdesign a realizace pak započala v roce 2017.

Foto: Mad

Na výstavě se dozvíte o milnících a historii tohoto adrenalinového sportu a prohlédnete si fotografie a také horolezecké pomůcky jako jsou například karabiny, cepíny, kladiva nebo boty od samotných sportovců. Děti se zase zabaví množstvím interaktivních prvků. V části, která se zaměřuje na vysokohorské lezení, bude do budoucna k vidění výstava věnovaná fotografovi a horolezci Vilému Heckelovi, významnému plzeňskému rodákovi. Část expozice se také věnuje pískovcovému lezení, které je typické pro lokalitu Severních Čech.

Muzeum rovněž ukrývá monumentální obraz „Pobití Sasíků pod Hrubou Skálou“. Autorem skici byl Mikoláš Aleš a v roce 1895 se toto dílo dočkalo domalování třemi umělci: Vojtěchem Bartoňkem, Václavem Jansou a Karlem Vítězslavem Maškem a bylo ve své době největší olejomalbou ve střední Evropě. Plátno o rozměrech 8,5 x 10 metrů je součástí interaktivní expozice.

převzato z www.czechdesign.cz