Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ocenění Opera Civitatem získaly ve Španělském sále Pražského hradu Semily za přestavbu fabriky na úřad

13. 10. 2021 | 13:38

Španělský sál Pražského hradu se stal první říjnové pondělí  dějištěm slavnostního večera s názvem Pocta našemu městu s udílením cen Opera Civitatem a ceny Jože Plečnika. Cenu opera Civitatem za přestavbu výrobního objektu Vista na Městský úřad Semily převzala z rukou náměstka ministra Petra Vokáče starostka města Semily Lena Mlejnková (SLK).

SM
Foto z www.semily.cz

Ceny Opera Civitatem jsou udělovány za architektonicky či urbanistický nejkvalitnější soubory staveb vybudované ku prospěchu občanské společnosti za uplynulých 30 let existence České republiky. Cena Jože Plečnika, signovaná prezidentem České republiky, je prestižním oceněním, udělovaným každoročně za celoživotní přínos architektuře, stavitelství a ochraně památek významným architektům a stavitelům České republiky.

Udílení cen předcházela celonárodní soutěž, kdy jednotlivé kraje nominovaly jednotlivá města a obce za nejvýznamnější a nejprospěšnější realizace vedoucí ke zlepšení života jejich obyvatel v letech 1991–2021.

Z Visty na úřad...

Někdejší tovární dvoupodlažní budova s vysokými stropy a velkými okenními otvory z roku 1884 se po rekonstrukci, která proběhla v letech 2004 - 2005 proměnila v moderní městský úřad, který v následujícím roce po dokončení získal ocenění Stavba roku 2006. Autory přestavby bývalého mlýna a později textilní továrny na moderní úřad se stali architekti Filip Horatschke a Jan Duda.

Rekonstrukce původní továrny vyšla zhruba 51 miliónů korun včetně vybavení interiéru, přičemž stavební část si vyžádala kolem 43 miliónů. Semily se na celkových nákladech podílely přibližně pětinou.

Přestavěný objekt dnes slouží zhruba devíti tisícům obyvatel Semil, ale i dalším přibližně 18 tisícům občanů z celého spádového území města, které je „trojkovou“ obcí s rozšířenou působností. Do nové budovy byly soustředěny veškeré agendy v rámci přenesené působnosti, v historické radnici, která je v těsném sousedství, se zase vykonávají činnosti ve věcech samostatné působnosti.

Zvenčí si budova udržuje charakter jednoduchého účelně pojatého průmyslového objektu. Velký vnitřní prostor někdejší tovární haly architekti uspořádali tak, aby byl pro veřejnost příjemný, otevřený a přehledný.

SM/Renata Coufalová