Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ochotnický festival Krakonošův divadelní podzim ve Vysokém bude kvůli koronaviru bez doprovodného programu

06. 10. 2020 | 17:52

Ochotnický festival Krakonošův divadelní podzim ve Vysokém nad Jizerou na Semilsku bude mít letos kvůli pandemii koronaviru omezený doprovodný program. Soutěžní představení se ale odehrají všechna. Za organizátory o tom dnes v tiskové zprávě informovala Jana Fričová.

krakonošův 2 DSC 4907a
Foto: Ivo Mičkal

Národní přehlídka vesnických divadelních souborů se koná v krkonošském městečku pojednapadesáté. Je určená pro soubory z obcí s maximálně 5000 obyvateli a nejlepší představení si vyslouží nominaci na Jiráskův Hronov. I letos potrvá přehlídka devět dnů. Začne tento pátek od 20:00 představením souboru Pod zámkem Kyjovice nazvaném Návštěva u pana Greena.

"Zrušit přehlídku může ještě například plošný zákaz provozu divadel nebo drastické omezení počtu diváků v sále, které snad nepřijde. Letošní ročník však bude jiný než kterýkoli předchozí, bude letos mnohem víc o práci než o zábavě a setkávání s přáteli, jak jsme zvyklí," uvedl starosta pořádajícího Divadelního souboru Krakonoš a člen přípravného výboru Jan Pohanka.Foto: Ivo MičkalVýrazně omezený bude hlavně doprovodný program. "To znamená, že nebude vítání souborů před divadelní budovou a Krakonoš z balkonu nebude pronášet svou slavnostní řeč. Na toto tradiční odpolední setkání před divadlem se sešlo vždy kolem stovky lidí - místních i návštěvníků. Nebudou ani společenské večery se soubory," uvedla ředitelka festivalu Svatava Hejralová. Omezený bude i provoz restaurace v prvním patře divadla Krakonoš. "Ta bude pro veřejnost otevřená pouze v době, kdy se nebude hrát divadlo. Počet míst bude omezený počtem židlí rozestavených vždy po šesti u jednoho stolu," dodala Hejralová. Kvůli protiepidemickým opatřením museli organizátoři zrušit vzdělávací seminář, který se konal každý večer po představení na půdě divadla. A závěrečné vyhlašování cen a nominací na Jiráskův Hronov bude bez tradičního divadelního bálu Sejkorák, zvaného dle místní pochoutky z brambor.

čtk