Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Od pondělí 18. ledna budou znovu jezdit z Harrachova vlaky do polské Sklářské Poreby

15. 01. 2021 | 15:23

V Libereckém kraji budou od pondělí 18. ledna znovu jezdit vlaky z Liberce do polské Sklářské Poreby. Kvůli koronavirovým opatřením na polské straně končily vlaky od 9. listopadu V Harrachově na Semilsku. Omezení mělo původně skončit už 12. prosince, kvůli vývoji nákazy se ale výluka několikrát prodlužovala. Přeshraniční provoz tak bude obnoven po více než dvou měsících, řekl dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Jan Mikulička.

vlak1
Foto: Artur Irma

Nebylo to poprvé, co se přeshraniční vlaky kvůli covidu-19 zastavily. Loni na jaře přestaly jezdit 14. března, když česká vláda uzavřela hranice ve snaze ochránit zdraví obyvatel a zpomalit šíření nákazy. Tehdy se zastavilo i spojení do Německa. To se stejně jako autobusy do Polska podařilo obnovit 15. června, obnovení provozu do Sklářské Poreby muselo ale počkat na schválení polských železnic. Přes hranice do Polska tak začal vlak znovu jezdit až 1. července.

Trať mezi Harrachovem a Sklářskou Porebou byla od roku 1945 pro dopravu uzavřená. Pravidelné vlaky se na ni vrátily až v srpnu 2010, po rekonstrukci, která stála 138 milionů korun. Přímé vlaky jezdí z Liberce přes Harrachov do Sklářské Poreby od prosince 2015. Dnes tyto spoje velmi využívají turisti. Hlavně v letní a zimní sezoně jezdí vozy plné. Využívají je Poláci k cestě do českých lyžařských středisek a zpět, výrazně přibylo i českých turistů mířících do Polska.

čtk