Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Oprava fasády domu v centru Turnova odhalila stoleté nápisy. Odkazují na původní živnostníky

01. 11. 2022 | 5:00

V rušném centru Turnova nedaleko hlavního náměstí stojí místním dobře známá pasáž Kinský, kde mohou dodnes nakupovat. Oprava domu číslo 143 a především odstranění moderní fasády odhalilo historikům nečekaný nález. Ve vitráži nad prosklenou vitrínou se zachovaly otisky původního názvu obchodu. Jde vlastně o dva nápisy, které připomínají, že dům v Hluboké ulici má historii starší než 120 let.

pasaz04
Archivní snímky jsou z archivu turnovského muzea, současné fotografie jsou z FB pasáže Kinský

V obchodě od roku 1908 sídlil klenotnický a hodinářský závod místního podnikatele Ferdinanda Douby. Obchodník ve svém krámku, kde, jak už název napovídá, prodával především klenoty a nové hodinářské stroje a hodinky, přežil turbulentní začátky dvacátého století.

Reprofoto.

Krám bez větších potíží vydržel útrapy první světové války, pád habsburské monarchie a živnostník Douba se také dokázal přizpůsobit nově vzniklému samostatnému Československému státu. Místní ho znali a jeho krám si oblíbili především díky originálním reklamním sloganům a vývěskám, kterými lákal kolemjdoucí k návštěvě obchodu a ke koupi.

Reprofoto.“Žádné staré zboží z dražeb a zastaváren koupené!” Bylo jedno z jeho oblíbených hesel. Kromě prodeje zboží se také věnoval opravám rozbitých hodinářských strojků. “Veškeré opravy pod zárukou levně a rychle se vyřizují.” Naznačovalo motto, díky kterému se Turnováci rádi ke svému oblíbenému hodináři vraceli.

Obchůdek v Hluboké ulici vedl Ferdinand Douba až do své smrti v roce 1926. Krám prázdnotou dlouho netrpěl. Už za pár let ho převzal další místní živnostník Čeněk Klofec. Na oba majitele poukazují obtisky starých nápisů, kterých si v těchto dnech mohou kolemjdoucí v Turnově povšimnout.

Místo domu číslo 143 pak od třicátých let bylo spojené s jejím majitelem Františkem Kinským, který tady ve zmíněné době otevřel pasáž, která velice rychle získala oblibu a popularitu místních žen i mužů. Právě třicátá léta byla pasážím, tedy místům v útrobách budov s krámky po obou stranách, kavárnami a reprodukovanou nebo živou hudbou, nakloněná.

Z této doby se například v Praze zachovalo kolem třiceti pasáží, nejznámější je zřejmě Světozor s legendárním kinosálem. V Kinského pasáži v Turnově se tak za První republiky střetával svět umělců, snílků s konzumním světem obchodníků, prodavačů a jejich zákazníků. Časem pasáž ztratila svůj lesk a následně došlo i k jejímu úplnému uzavření.

Nynější stav.K obnově tradice došlo v roce 2006 k potěšení nejen historiků, milovníků dřívějších dob ale také samotných občanů.

V pasáži je dnes opět možné zakoupit oblečení, sportovní vybavení, obuv. V současnosti dochází k opravě venkovní fasády pasáže a právě díky renovaci se kdokoliv může přesvědčit, že pasáž jak ji znají, má o pár desítek let delší historii.

lux, foto archiv Muzea Českého ráje v Turnově