Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Opravená železniční trať z Železného Brodu do Tanvaldu zlepší lidem kvalitu a komfort cestování

05. 12. 2019 | 16:15

V pondělí 2. prosince proběhlo ve stanici Tanvald oficiální otevření železniční trati 035 z Železného Brodu do Tanvaldu, na které probíhala od počátku září rozsáhlá oprava.

vlak Tanvald - trať 035 - oprava - napojení
Foto: LK

I když několika měsíční výluka dočasně omezila komfort cestujících na této trati, jsme rádi za každou investici do železniční infrastruktury, která následně zajistí vyšší spolehlivost, lepší jízdní vlastnosti a tím kvalitnější možnosti cestování veřejnou dopravou“ komentuje Jan Sviták, náměstek hejtmana Libereckého kraje opravu trati v hodnotě 409 milionů Kč, která zahrnovala opravu sedmi mostů, stejného počtu propustků, jedné opěrné zdi, železničních přejezdů, souvislé výměny kolejnic a starých dřevěných pražců za nové ocelové tvaru Y. Úpravou prošla také nástupiště ve Velkých Hamrech, Spálově, Jesenném a Návarově.

Opravy tratí navazující na páteřní spojnici Krkonoš a Jizerek s Liberecko-jabloneckou aglomerací vítáme, protože nám umožňují zvyšovat spolehlivost a zatraktivnit rozvoj železniční dopravy“ vysvětluje Pavel Blažek, jednatel koordinátora dopravy KORID LK. „Zvýšení rychlosti vytvoří alespoň minimální časové rezervy v návaznostech mezi vlaky. Výsledkem by mělo být lepší dodržování jízdního řádu na hlavní trati Liberec - Tanvald“ doplňuje Blažek.

Opravená trať je na Tanvaldsku jednou z několika letošních investičních akcí správce kolejí SŽDC. V druhé polovině roku byla opravována také trať ze Smržovky do Josefova Dolu a v Desné. Hlavní trať Liberec – Tanvald již prošla významnou opravou v letech 2014 - 2015, od té doby zde každoročně přibývá cestujících.

TZ/KORID LK