Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pod Troskami muzikanti metalem pomohou těžce postiženému pětiletému chlapci

23. 08. 2019 | 5:50

Vybrat co nejvíc peněz na další léčbu zdravotně postiženého pětiletého chlapce Samuela je cílem letošního 5. ročníku metalového benefičního koncertu na hradě Trosky. Vystoupení tří kapel začne v Troskovicích v sobotu 24. srpna od 18 hodin.

trosky 19madTOP
Ilustrační foto Mad

Benefiční metalové koncerty v Troskovicích dotoval Liberecký kraj také v minulosti. Pomáhá tak organizátorům hradit náklady, a dosáhnout toho, aby na dobročinné účely mohl jít celý výtěžek ze vstupného a příspěvků diváků.

„Spojení metalové muziky s touhou pomoci někomu, kdo to nejvíc potřebuje, často handicapovanému dítěti, považuji za výborný nápad. Metalisté ukazují, že pod tvrdou slupkou mají dobré srdce. Z toho důvodu jsme benefici na Troskách znovu podpořili i tento rok, a proto si rád přijedu v sobotu kapely poslechnout,“ vysvětlil náměstek hejtmana Pavel Svoboda. „Víc myslet na druhé, především na ty slabší, kteří se potýkají s vážným zdravotním postižením, bychom měli v dnešní egocentrické době všichni. Těší mě, že metalisté jdou příkladem.“

Návštěvníkům zahrají tři skupiny - Crippled Fingers z České Lípy, pražská thrash-death metalová kapela Kollos, Mater Monstifera z obce Trhové Sviny a liberecká formace New Hate Form. Liberečtí rockeři jsou právě těmi, kteří s nápadem na metalové benefiční koncerty před lety přišli.

„Vstupné je symbolických 100 korun a zahrnuje vedle koncertu i prohlídku hradu Trosky. K tomu mohou diváci přispět ještě do kasičky libovolně velkou částkou,“ uvedl Jakub Viták z New Hate Form. „Doposud jsme nejvíc peněz vybrali vloni, to bylo téměř 55 tisíc korun. Ale stejně jako výtěžek je pro nás důležité, že naše koncerty lidi spojují a probouzí v nich snahu pomáhat. Jak říkáme, metal nás dělá silnými i proto, abychom pomohli těm slabším.“

Malý Samuel trpí MCM syndromem. Zahrnuje hydrocephalus (vodu v mozku), atypický žilní systém (různé výrůstky a nádory na žilách), těžkou mentální retardaci, hypotonické svaly a klouby, a mnoho dalšího. Chlapci velmi pomohl pobyt v lázních Klimkovice, kde již udělal své první krůčky.

„Speciální procedury v lázních, které nejsou hrazené pojišťovnou, by hocha mohly posunout dál
v rozvoji jeho samostatného pohybu. Druhá fáze procedur vyjde na 40 tisíc korun, a právě s touto částkou bychom chtěli naším benefičním koncertem rodině chlapce pomoci,“ upřesnil Jakub Viták.

LK/Jan Mikulička