Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Podkrkonošské slavnosti úrody se už 17 let odehrávají pod názvem Semilský pecen

02. 09. 2020 | 8:00

Na semilském Ostrově se v sobotu 12. září t.r. uskuteční již sedmnáctý ročník Podkrkonošské slavnosti úrody pod názvem Semilský pecen. Stejně jako každý rok je pro návštěvníky připraven bohatý program.

Dožínky
ilustrační archivní foto

Nebude v něm chybět dožínkový průvod městem, expozice hospodářských zvířat, ukázky historické i současné zemědělské techniky i doprovodný kulturní program na podiu před zámkem.

Před slavnostním zahájením Pecnu proběhne tak jako každý rok ekumenická bohoslužba ve sboru Dr. K. Farského, na níž vystoupí pěvecký sbor Jizerka pod vedením sbormistryně Nadii Ladkany, poté projde městem dožínkový průvod vedený kněžnou Libuší a její družinou. Průvod v doprovodu dechové hudby Semilská 12 zamíří na Ostrov, kde bude Pecen slavnostně zahájen. Zde se kromě zemědělců a řemeslníků budou prezentovat také regionální spolky a sdružení. Pecen pochopitelně patří řemeslnictví a výrobkům z regionu - návštěvníci tak ochutnají nejrůznější regionální potraviny, medovinu a další dobroty.

V předvečer Pecnu nebude chybět tradiční Ďolík fest, přehlídka místních umělců a hudebních uskupení, od 19.30 hodin před zámkem zahraje cimbalMEN, mladá cimbálová muzika z Lednice.

 Hlavní program Pecnu je připraven na sobotu, kdy na Ostrově a podiu před zámkem proběhne pestrý program. Zatímco páteční podvečer bude patřit převážně kultuře, sobotní program na Ostrově už proběhne ve znamení zábavy. Pecen si prostě užijí velící i malí, bez rozdílu data narození. Těšit se mohou na ocenění místních chovatelů či pěstitelů i slavnostní vyhlášení soutěže O cenu zahradníka města Semily. Oživením sobotního programu na Ostrově bude vystoupení Přátel Benešova a jejich Česká beseda.

Odpoledne před zámkem opanují muzikanti všech hudebních žánrů. Nejprve vystoupí DH Semilská 12 pod vedením Daniela Bismilera, berounská hard rocková kapela Beat Sisters, těšit se můžete na vystoupení zpěvačky Markéty Konvičkové a chybět nebude ani koncert v barvách Semaforu, na němž Dáša Zázvůrková spolu s Petrem Macháčkem v doprovodu jazzové kapely Jakub Šafr Trio představí největší hity divadla Semafor. Na podiu je poté vystřídá rocková kapela Soumrak Band z Jilemnicka a večerní program zakončí revival kapela Jam a Bazar se skvělou podiovou show.

"I když to ještě na jaře vypadalo s pořádáním akcí v letošním roce všelijak, letošní Pecen bude," slibuje Bc. Lena Mlejnková, starostka města Semily. "Pochopitelně jsme museli přistoupit k určitým organizačním úpravám tak, abychom dostáli všem opatřením, která byla přijata v souvislosti s koronavirovou nákazou, ale věřím, že ani tyto drobné úpravy programu letošní dožínkovou slavnost nijak nepoznamenají a všichni návštěvníci Pecnu si spolu s námi užijí krásnou sobotu."

SM/Renata Coufalová