Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Předpovědi počasí je věnována část expozice Dlaskova statku v Dolánkách. O Vánocích se tím hospodáři často zabývali

04. 12. 2022 | 17:08

Část expozice Dlaskova statku v Dolánkách u Turnova na Semilsku, který je národní kulturní památkou, je nyní věnována předpovědi počasí. Právě v období Vánoc se tím hospodáři v dřívějších dobách často zabývali. ČTK to řekla autorka expozice Vladimíra Jakouběová.

dlask vanoce dolanky2
Archivní foto, Artur Irma

Hospodáři sledovali počasí po 12 dnů od Štědrého dne po Tři krále, kdy každý den symbolizoval jeden měsíc v roce. Využívali k tomu různé praktiky, které nám dnes podle Jakouběové mohou připadat už trochu nevěrohodné. "Protože se k tomu třeba používalo 12 slupek cibule, do kterých se nasypala sůl, a podle toho, jestli se rozpustila, nebo nerozpustila, tak se uvažovalo o tom, jestli ten měsíc bude suchý nebo mokrý a jestli se tedy bude dařit tomu, co chci vypěstovat na zahradě," uvedla Jakouběová. Obdobně se podle ní počasí předpovídalo například z ořechových skořápek, pod nimiž byla sůl nasypána.

Hospodáři při předpovědích často vycházeli ze sedmiletého cyklu. "Podle zápisů, které si dělali v tomto období, tak si z toho vzali nějaký průměr a vyvozovali, jaké to počasí bude. Ono se to zdá trošičku nepravděpodobné, ale tuto praktiku ještě řada lidí tady v Turnově dělá," řekla Jakouběová.

Expozice Dlaskova statku byla letos nazvaná Rok hospodáře od jara do zimy a v průběhu roku se měnila podle toho, o jakou část roku šlo. "Nyní jsme se dostali do období, kdy hospodář má vše hotovo a může se věnovat klidnější práci, opravám nějakého nářadí. Tak jsme se snažili tu expozici přizpůsobit adventnímu času a je to taková expozice, která by v návštěvnících měla vyvolat vánoční náladu," dodala Jakouběová.

Období adventu a Vánoc bylo pro vesničany časem odpočinku. Skončily práce na polích i v sadech, obilí bylo na sýpce, len byl vyvochlován, zemědělské nářadí uklizeno, sklepy a komory byly plné zásob. Ženy se scházely na přástky nebo na draní peří, děti se těšily na Barborku a Mikuláše, hospodáři zateplovali obydlí. A týden před Štědrým dnem pak začaly velké přípravy na Štědrý den. V předvečer svátku se napekly a navařily dobroty, které se podávaly po celý dvanáctidenní vánoční čas. Pokrmy se připravovaly z plodin, jimž lidová víra připisovala v přeneseném významu vlastnosti vegetativní síly, například z mouky z vlastní úrody, z máku, hrachu či hub. Pro ochranu nechyběly šípky, med a česnek. Byla to součást obřadů a obyčejů, které souvisely se zabezpečením zdaru v nadcházejícím roce nejen v rodině, ale i v hospodářství.

čtk