Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeshraniční vlaky z Liberce do Sklářské Poreby budou končit kvůli koronaviru v Harrachově

06. 11. 2020 | 17:49

Koronavirová opatření v Polsku znovu zastaví přeshraniční vlak z Liberce do Sklářské Poreby. Od pondělí 9. listopadu budou na základě rozhodnutí maršálka Dolnoslezského vojvodství vlaky končit na nádraží v Harrachově, opatření platí do 12. prosince. Autobusových spojů, které zajišťují dopravu polských dělníků do podniků v Libereckém kraji, by se opatření zatím týkat nemělo. ČTK to dnes řekl Otto Pospíšil, zástupce ředitele společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji.

vlak3
Foto: Artur Irma

Přímé vlakové spojení z Liberce přes Harrachov do polské Sklářské Poreby se podařilo obnovit po 70 letech v prosinci 2015. Dnes jde o turisty velmi využívané spojení. Hlavně v letní a zimní sezoně jezdí vozy plné. Využívají je Poláci k cestě do českých lyžařských středisek a zpět, výrazně přibylo i českých turistů, mířících do Polska.

V letošním roce to není poprvé, co se kvůli covidu-19 spojení přes hranice do Polska zastavilo. Na jaře přestaly vlaky jezdit 14. března, když česká vláda uzavřela hranice ve snaze ochránit zdraví obyvatel a zpomalit šíření nákazy. Spojení do Německa a autobusový provoz do Polska se podařilo obnovit 15. června, obnovení provozu do Sklářské Poreby muselo ale počkat na schválení polských železnic. Přes hranice do Polska tak začal vlak znovu jezdit až 1. července.

Přímé vlaky do Polska ale nejsou jediným spojením, které se teď kvůli zhoršující se situaci zastavilo. V sobotu už nevyjedou ani autobusy víkendové turistické linky 691, která propojuje turisticky atraktivní místa v Německu, Česku a Polsku. Znovu vyjedou zřejmě až v lednu.

čtk