Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Prosklená střecha evokuje Myší díru, perforace stěn odkazuje na Drábské světničky. Taková bude nová knihovna

15. 11. 2022 | 5:00

Vedení turnovské knihovny i města si mohlo v těchto dnech odškrtnout jeden úkol. Dotace na stavbu nové budovy místní knihovny bude! Ve Skálově ulici se díky tomu začne v příštím roce s realizací stavby. Finanční prostředky se městu podařilo získat z Integrovaného regionálního operačního programu v celkové výši 68 milionů korun.

knihovna
vizualizace z www.turnov.cz

Celková cena projektu stavby se vyšplhá na částku kolem 103 milionů korun. V projektu je zahrnuta zbrusu nová výstavba budovy knihovny, vybudování inženýrských sítí i úpravy sadu.

Podobu nové knihovny schválili zastupitelé v roce 2020, kdy odborná komise vybrala ze tří soutěžných návrhů ten vítězný. Knihovnu Antonína Marka bude v budoucnu realizovat zatím nevybraná stavební firma podle návrhu architektonického ateliéru A69 - Architekti. Hlavním motivem podoby stavby je zasazení města Turnov do srdce Českého ráje.

vizualizace z www.turnov.cz“Centrální prostor knihovny je analogií ke skalní soutěsce. Je uspořádán do vertikálního prostoru, který půdorysně kopíruje mírnou organickou křivku. Je to prostor, který se otvírá za pohybu a návštěvníka vtahuje do děje,” popsali před dvěma lety návrh autoři. Prosklená střecha má připomínat Myší díru - známé, turisty vyhledávané místo Hruboskalska.

Perforace stěn zase odkazuje na Drábské světničky. Součástí bude i venkovní čítárna ve stínu vzrostlé borovice, která je symbolem Českého ráje. Zajímavostí atypické budovy bude i jedna z funkcí, která počítá s tím, že knihovna bude přímo sousedit s letním kinem. Část stěny novostavby bude proto sloužit jako plátno pro kino.

Budova má navíc ze všech stran bezbariérový přístup a je citlivě zakomponovaná do parku ve Skálově ulici. Současná hlavní budova knihovny sídlí v Jeronýmově ulici ve stavbě z devatenáctého století, která dnes už nenabízí dostatek reprezentativních prostor a kapacitu pro pořádání různých akcí.

Současná situace na trhu se stavebním materiálem, kterou ovlivňuje především válka na východ od našich hranic, zřejmě navýší celkovou cenu projektu. Podle odhadu odborníků by se náklady mohly navýšit až o 25 procent. To by znamenalo, že se celková cena za výstavbu knihovny bude pohybovat kolem 125 milionů korun.

vizualizace z www.turnov.cz“Město nyní vypíše výběrová řízení na zhotovitele projektové dokumentace pro provádění stavby a následně dodavatele stavby. Stavba samotná by mohla začít zhruba v polovině příštího roku s tím, že cílem je omezení provozu letního kina na co nejkratší možné období,” upřesňuje následující kroky mluvčí města Marcela Jandová.

Vedení města chce navíc požádat o další dotaci, která by měla částečně pokrýt náklady na vybavení a zařízení interiérů knihovny. Výsledek nové žádosti by měl být znám po Novém roce.

Turnovská knihovna je v provozu už od roku 1820. Kromě hlavní budovy zřizuje také několik poboček v okolních obcích, konkrétně v Mašově, Výšince a na Malém Rohozci. V roce 2018 se otevřela další pobočka přímo v budově turnovského nádraží.

Samotná stavba by měla probíhat tak, aby došlo k minimálnímu narušení provozu letního kina. Přesto kvůli stavebním pracím bude nutné demontovat konstrukci promítacího plátna.

O stavbě nové knihovny se v Turnově spekuluje už dvacet let. Teď je ovšem jisté, že se s realizací začne v brzké době. Nejpravděpodobněji v první polovině příštího roku.

lux, vizualizace z www.turnov.cz