Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Provozovatel vodárenské sítě VHS Turnov zůstane stejný. SČVaK vyhrály dvoumiliardový tendr na deset let

29. 09. 2020 | 11:28

Vodohospodářskou síť VHS Turnov v části Semilska a Jablonecka budou nadále provozovat Severočeské vodovody a kanalizace (SčVK). Vyhrály dvoumiliardový tendr na deset let. Smlouva by měla začít platit od 1. ledna 2021, pokud se nikdo proti výsledkům soutěže neodvolá. ČTK to dnes řekl ředitel VHS Turnov Milan Hejduk.

vodaTRubkyIlustrCharousek
ilustrační foto Pavel Charousek

"Druhá možnost je, že na dočasnou dobu, než se vyřeší případné spory, prodloužíme stávající smlouvu," uvedl Hejduk. Společnost VHS Turnov, tvořená obcemi převážně ze Semilska, zásobuje obyvatele šesti měst a 14 obcí včetně Turnova a Semil. Současnému provozovateli vodárenské sítě, firmě Severočeské vodovody a kanalizace, koncesní smlouva skončí po deseti letech letos na konci roku. Proto VHS hledala provozovatele na další desetileté období, ze tří nabídek jako nejlepší vybrala od SčVK. "Dostali jsme dobrou nabídku. Je to v zásadě pokračování současné," řekl Hejduk.

Cenově ještě nižší byla v soutěži nabídka od firmy Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava, kterou ale Rada sdružení VHS Turnov na základě doporučení hodnotící komise vyřadila. Důvody byly pode Hejduka dva. "Systém nacenění nákladových položek nebyl v souladu s legislativou a a druhým důvodem byla mimořádně nízká cena několika nákladových položek, kterou nedokázala firma obhájit, zdůvodnit," uvedl Hejduk.

Na vypsání koncesního řízení se vodohospodářské sdružení připravovalo tři roky a zvažovalo také, zda vodárenskou síť neprovozovat samo. Nakonec od této varianty ustoupilo. Už dřív Hejduk řekl, že s tím nemají zkušenost nebylo by jisté, zda by to dokázali dělat levněji než jiný provozovatel.

čtk